Hopp til hovedinnholdet

Kropspress og selvtillit. Slanket meg, men da forsvant rumpen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år som sliter med kroppspress. Før var jeg helt normal. Ikke for tynn ikke for tjukk. Jeg tenkte selv at jeg var for tjukk og veide for mye så jeg begynte å slanke meg. Jeg ble tynner men nå har jeg begynt å spise igjen. Det dumme var at når jeg ble tynnere ble også rumpa mi mindre og flatere. Alle gutter liker jenter med stor rumpe men jeg har ikke det. Jeg tar 40-50 squats hver dag og det har jeg gjort i ca 4-5 måneder nå. Jeg ser absolutt ingen forskjell. Hva skal jeg gjøre for og få større rumpe? Noen tips? Vil bare si at jeg virkelig elsker ung.no. Det hjelper meg ofte og gå inn på ung.no for å få bedre selvtillit osv. Hilsen en jente på 13 som trenger hjelp fort<3

Besvart 12.01.2019 11:14
 

Svar
Hei

Hva som er kvinnekroppens ideal forandrer seg hele tiden. Nå er det rompen som skal være stor med sprett. Men alle mennesker er forskjellige, og vi har forskjellig utgangspunkt. Genene har mye å si for kroppsfasongene vår, også for hvordan rumpen ser ut. 

Du er ikke alene om å ha tanker rundt egen kropp og det som nå er idealet.  

Grunnen kan handle om at du nå har blitt eldre og ser deg  selv sammenlignet med andre. Dette roer seg etter hvert som du blir eldre. Personlighet, verdier og holdninger til andre er viktigere egenskaper enn utseende.

Forholdet til kroppen inngår gjerne i en større helhet, selvbilde. Selvbilde handler om å ha et avklart forhold til hvordan du ser ut, hvordan du tenker og hva du føler om deg selv, hva som gir mening, hvilke kompetanse du har og hvem du kjenner er deg.. Dette er viktig for å klare å akseptere seg selv, og bli mindre opptatt av hva andre tenker og mener. 

Det er flott å høre at du har begynt å spise igjen, og dersom du går litt opp i vekt, er det naturlig å tenke seg at også rumpen din blir større. Trening kan også påvirke noe, men i den alderen du er nå vokser ikke musklene på samme måte som de kan gjøre når du blir eldre. Det betyr ikke at du ikke vil ha noe effekt av å trene nå. De neste årene kommer kroppen din til å forandre seg mye, på grunn av puberteten. Da får som regel jenter litt større rumpe og bredere hofter.

Du kan gjerne fortsette å gjøre squats, men du kan også gjøre andre øvelser, og gjerne trene hele kroppen. Sjekk ut øvelsene i det vedlagte treningsprogrammet. 

Når vi har så forskjellig utgangspunkt kan vi heller ikke "forme" kroppen akkurat som vi vil. Men vi kan jobbe med tankene våre og øve på å sette pris på kroppen vår som den er.

Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier..

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (colourbox.com)

Det er viktig at du som ungdom vet at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse