Hopp til hovedinnholdet

Får ofte urinveisinfeksjon, hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med urinveisinfeksjon og har det ofte 2 ganger i mnd. Føler jeg gjør alt av forhåndsregler som f. Eks tisse etter sex, holder meg varm, bruker kondom, drikker tranbær/appelsinjuice, prøver å unngå sukker.. Osv, likevel sliter jeg med at urinveisinfeksjon kommer tilbake. Redd jeg kan bli immun mot antibiotikaen som jeg trenger for å bli kvitt det. Usikker på hva jeg kan gjøre :(

Besvart 13.01.2019 00:40
 

Svar
Hei Jente 18, og takk for at du skriver til ung.no!

Hyppige urinveisinfeksjoner er et veldig irriterende, men dessverre også nokså vanlig problem.

Etter retningslinjer, bør det tas en urinprøve som sendes til dyrkning, dersom man får ny urinveisinfeksjon og det har gått mindre enn 4 uker siden siste. Når man sender urin til dyrkning får man vite hva slags bakterie det er, og hva slags antibiotika som virker.

Hvis du får ny urinveisinfeksjon kort etter forrige, kan det være antibiotikumet ikke har klart å få has på bakteriene. Da er det ofte lurt av å bytte til et annet antibiotika, og gå på en lengere kur på 7-10 dager enn standardkuren på 3 dager.

Ellers virker det som du følger de vanlige forhåndsreglene. Du trenger ikke bli redd for å bli immun mot antibiotikumet. Antibiotikaresistens er et stort problem, men det sees veldig sjeldent resistens mot bredspektrede antibiotika ved de vanligste typene bakterier som forårsaker urinveisinnfeksjon. 

Mitt tips er å fortsette å ta kontakt med legen når du plages, så vil forhåpentligvis problemet bli mindre etterhvert. I Norge er det sjeldent man sender videre til urolog, men det kan være verdt å diskutere hvis du er såpass hyppig plaget av infeksjoner.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager