Hopp til hovedinnholdet

Har hatt løs mage i en uke, går på lavkarbo.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har hatt løs mage/ diaré i en uke snart og opplever at jeg må bæsje opp til flere ganger daglig. Jeg hat gått på lavkarbo i snart 3 måneder men har ikke opplevd dette før nå. Jeg har også spist mye egg de siste dagene er det lurt om jeg prøver å kutte mer ned på det?

Besvart 15.01.2019 10:47
 

Svar
Hei!

Det er ikke uvanlig å ha avføring flere ganger om dagen, men den skal ikke være løs/diaré. Hvis det skjer, så skyldes det som regel at man spiser noe man reagerer på eller at man har fått en mageinfeksjon. 

Det er ikke noen grunn til at du skal få løs mage av egg. Som regel er det karbohydrater som kan gi løs mage, og egg inneholder bare proteiner og litt fett.

Noen matvarer er det ekstra stor sjanse for å få løs mage av:

- Sukkerfrie pastiller, sukkerfritt godteri

- Barer uten sukker som er tilsatt søtstoff eller fiber, f.eks. maltitol, polyoler, inulin, sorbitol, polydextrose

Helt generelt vil jeg anbefale deg å kutte ut alt av godterierstatninger og barer om du spiser dette. Mange på lavkarbo har det i kostholdet sitt som en erstatning for vanlig godteri.

Hvis du bruker proteinpulver eller andre spesielle matvarer kjøpt på helsekost, så kan det hende det er årsaken til problemet.

Forsøk å spis bare "ren" og ubearbeidet mat i noen dager og se om det blir bedre. Vær klar over at det kan være skummelt å spise mange egg om dagen, med tanke på kolesterol og hjertet. Noen tåler egg godt, mens andre kan få høyt kolesterol om de spiser flere egg hver dag.

Hvis fordøyelsen ikke blir bedre, bør du oppsøke fastlegen din. Det er ikke bra å gå rundt med diaré over tid, fordi man mister væske og elektrolytter.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er en klinisk ernæringsfysiolog?

 Aysha er klinisk ernæringsfysiolog og jobber på ung.no (foto: ung.no)

På ung.no er noen av svarerne kliniske ernæringsfysiologer. Lurer du på hva en klinisk ernæringsfysiolog er og hva de svarer på? Da kan du lese om det her.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse