Hopp til hovedinnholdet

Skal korrigere underbitt. Hvordan er en kjevelås? Og hva kan jeg spise?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Skal gjennom en kjeveoprasjon for å korrigere underbittt altså sage av både over Rogaland underkjeven å sette dem på plass igjen ved hjelp av skruer og plate. Hvordan er en kjevelås, hva er den laget av og hvordan fungerer den? Og hvilken mat kan dere anbefale for å suge med sugerør i over en måned

Besvart 17.01.2019 19:31
 

Svar
Hei!

De fleste bittavvik (slik som for eksempel overbitt eller underbitt) lar seg behandle av tannregulering alene. Hvis avviket er for stort, eller at kjevene (over- / underkjeve) ikke passer sammen, er det behov for en kirurgisk korreksjon. Det vil si at en operasjon kan tilpasse kjevene slik at de passer bedre sammen, slik som du beskriver. Slik behandling vil nesten alltid være en kombinasjon av tannregulering og et kirurgisk inngrep. Operasjonen kan gjøres i overkjeven, underkjeven eller samtidig i begge kjever.

Det er dessverre ikke mulig å gjøre denne operasjonen før man er 18-19 år. Det er på grunn av utviklingen av ansikt og kjever. Utviklingen må være på plass før man opererer, ellers kan operasjonen være mer skadelig enn til nytte. Målet for behandlingen er å oppnå riktig kjevestilling og et bitt som gir god tyggefunksjon. Behandlingen vil kunne forebygge overbelastning av kjeveleddene og forhindre smerter i tyggemuskulaturen som skyldes feilfunksjon. Kirurgisk flytting av kjevene kan føre til små forandringer i ansiktet. På fagspråk kalles denne formen for kirurgi for ortognatisk kirurgi.

Noen ganger må man ha kjevelås en liten periode.  Da låser man kjevene sammen mens kjeven gror, og sikrer på den måten at posisjonen blir korrekt. Låsen binder altså sammen tannreguleringen i overmunnen med tannregulering i undermunnen. Da kan du ikke gape opp. Pasienter som får kjevelås må alltid ha en saks tilgjengelig for å kunne klippe opp låsen i nødsfall. Denne får du sammen med nødvendig informasjon på sykehuset. Du vil få mye informasjon om dette før inngrepet, underveis og en del kontroller etterpå.

Vennlig hilsen tannlegen

 

 

På grunn av kjevelåsen må du innta flytende mat med sugerør en periode. Da er det viktig å være klar over at det ikke er like lett å få i seg nok kalorier, og mange går ned i vekt. Tenk derfor på at den maten du spiser, er energitett. Altså at det er en god del kalorier der, selv om det er flytende. Den enkleste måten å få til det på, er ved å tilsette olje (rapsolje eller olivenolje). Det er også en sunn måte å øke kaloriinntaket på.

  • Supper egner seg godt, og der kan du tilsette både fløte og olje for å øke kaloriinnholdet. Ikke lag supper fra pose, fordi det inneholder så lite næring. Lag hjemmelagde supper av grønnsaker, som du moser med stavmikser. Tilsett margarin, fløte og olje for å øke kaloriinnholdet. Vær obs på at suppa ikke må være for varm når du drikker den.
  • Smoothie er en fin måte å få i seg næringsrik mat på med sugerør. De frossne bærene du skal bruke, må være ganske godt tint når du skal lage smoothien, fordi dem må være såpass flytende i konsistensen for å få den gjennom sugerøret. Hvis bær er frossne når du kjører de i stavmixer så blir det "slush"-aktig, og det går ikke gjennom sugerøret. Tilsett mager kesam eller cottage cheese for å øke proteininnholdet i smoothien. Da holder du deg mett lengre. Tilsett også 2 ss raps- eller olivenolje for å øke kaloriinnholdet.
  • Drikk gjerne melk og biola fremfor juice og saft, da det inneholder mindre sukker og mer næringsstoffer som du trenger. Pass på å ha en del flytende mellommåltider. Yoghurt kan du også spise, gjerne som mellommåltid. Blir den for tykk for sugerøret så kan du vanne den ut med litt melk. I yoghurt kan du også ha i en spiseskje med olje.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse