Hopp til hovedinnholdet

Jeg puster mye og fort, svir i lungene. Kan det skyldes lungebetennelse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Fra da jeg var 1-4 år gammel har jeg hatt lungebetennelse 4 ganger. I senere tid har jeg slitt litt med lungene. Selv om jeg prøver å snakke med foreldrene mine om det, bryr ikke de seg. Når jeg er sliten og puster mye og fort, føles det som om lungene skal sprekke og komme ut bak ryggen min. Det er og ubehagelig, for når jeg puster dypt inn, svir lungene. Et annet eksempel er at jeg vanligvis puster ganske lite og tregt (normaltid). Kan dette skyldes lungebetennelsen? Kan det være en effekt fordi lungene mine var i utvikling i de årene jeg hadde lungebetennelse? Mvh, jente 16.

Besvart 12.01.2019 11:31
 

Svar
Hei

Det er ubehagelig å føle at man ikke får pustet som normalt, og naturlig at man blir fortvilet når de nær deg ikke tar bekymringen din på alvor.

Du beskriver at du puster raskere enn du vanligvis gjør, samt sviende følelse i lungene. Nøyaktig hva dette skyldes kan ikke vi på ung svare på da det kan skyldes flere ting og krever undersøkelser for å finne ut av. Det er viktig at du bestiller en time til din fastlege for en undersøkelse. Hvis plagene dine er uttalte og du føler deg syk må du kontakte legevakten (telefon 116 117) for undersøkelse snarlig.

Lungebetennelse gir vanligvis plager i form av generell sykdomsfølelse, feber, hoste, tung pust og eventuelt ubehag/smerter i brystet. Andre ting som kan gi følelse av tung pust kan blant annet være virusinfeksjoner, astma, lav blodprosent, angst og blodpropp i lunge (vanligvis knyttet til immobilisering over tid, p-pillebruk, underliggende sykdommer eller arvelig disponering for blodpropp). 

Ved den type plager som du beskriver vil legen snakke med deg og stille noen spørsmål for å komme nærmere et svar på hva det kan skyldes. Legen vil også gjennomføre en undersøkelse som innebærer å lytte på hjerte og lunger, eventuelt ta blodprøver dersom det er grunn til det. I noen tilfeller utføres i tillegg en pusteprøve kalt spirometri dersom man mistenker at det kan være astma.  

Bestill deg en time til lege for undersøkelse! 

Lykke til. 

Vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse