Hopp til hovedinnholdet

Våknet i går og fant liten vond klump på testikkelen, er redd jeg har kreft

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 14 år. Jeg våkna i går og kjente på testikkelen der fant jeg en liten klump som gjør vondt når jeg tar på den kan ikke se klumpen men kjenner den så vidt når jeg er nær den. det gjør også vondt når jeg er nær den, er redd for at jeg har testikkel kreft og er ganske stressa var i skjokk i hele går. Svar fort!!

Besvart 29.01.2019 12:00
 

Svar
Hei Gutt 14, og takk for at du skriver til ung.no!

Det finnes mange årsaker til smerter og kuler i testikkelen som ikke er kreft, dette kan være ømhet etter slag eller klem. Noen har bitte små utposninger på testikkelen, disse kan noen ganger vri seg litt og bli veldig vonde. Andre ganger finner man ikke ut av hva det er, og det går over av seg selv. Noen ganger kan venene klumpe seg litt opp og kjennes som en kul.

Selv om testikkelkreft er en sykdom det går an å ha fra relativt ung alder, er det sjeldent det oppstår så tidlig som ved 14 års alder, og det er også en ganske sjelden sykdom med ca 300 nye tilfeller i året. Det høres kanskje mye ut, men det bor også omtrent 2.5 millioner menn i Norge.

Det vanligste tegnet på testikkelkreft er meg bekjent en uøm kul i testikkelen, de gjør normalt ikke veldig vondt.

Jeg tenker at du burde oppsøke fastlege for å få sjekket det ut dersom det ikke går over og du er veldig bekymret. Hvis man har veldig vondt i testikkelen enten man tar på den eller ikke, burde man alltid oppsøke lege for å få sjekket det ut, da kan det være at testikkelen har vridd seg.  

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse