Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig redd for å få kreft

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig redd for å få kreft. Hver gang jeg kjenner etter på vondter blir jeg alltid redd for at det er en sykdom. Det blir veldig mye å tenke på hele tiden.

Besvart 01.02.2019 15:24
 

Svar
Hei gutt 13 år

Det er ikke så uvanlig å bli litt redd når man hører om eller leser om ulike alvorlige sykdommer.  Noen ganger kan det bli at man tenker mye på det og ikke helt får til å la det være. Da kan det bli en form for helseangst.  

Det er bra at du tar tak i det nå, når dette er noe du tenker mye på.  Vit at det er mulig å gjøre noe med det.  I artikkelen under kan du lese om hvordan du kan øve deg på å tenke litt annerledes og på en mer hjelpsom måte hvis du kjenner at engstelsen blir stor. Det handler jo nettopp mest om hvordan du tenker når du blir redd.  

At du skaffer deg kunnskap, slik du blant annet gjør ved å skrive til oss, er også lurt.  -Sjekker ut hvor stor faren egentlig er og om et er noe du kan gjøre for å forebygge.  

Kreft er jo dessverre en sykdom som alle kan få. Det er imidlertid veldig få på din alder som får det. De fleste kreftformer er det størst fare for å få når man bli gammel. Noen kreftformer henger mer sammen med livsstilsfaktorer, og de kreftformene kan man i noen grad redusere faren for å få ved å leve ganske sunt.  Det aller viktigste du gjør, er å ikke å røyke.  Røyking øker faren for flere krefttyper. Du kan også prøve å spise sånn passe sunt i det vanlige, har regelmessig fysisk aktivitet.  Det kan være lurt å unngå overdreven soling og soling i solarium og ellers prøve å trives med livet. Noen kreftformer kan det også være større fare for ved "arvelig disposisjon", det vil si dersom flere i familien din er rammet av kreft. Det synes jeg du skal undersøke ved å snakke med foreldrene dine. Forhåpentlig vil du bli betrygget av dem. 

Lurer du mer på dette, kan du prate med helsesykepleier, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De er der for deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Råd mot kreft

Jente med eple (colourbox.com)

Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men vi kan gjøre noe selv for å minske risikoen. Kreftforeningen gir deg råd.

Les mer

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse