Hopp til hovedinnholdet

Jeg faster noen dager i uken. Er dette bra for normal utvikling?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Eg faster 15-18 timer 2-3 ganger i uken og er dette bra med tanke på vekst og utvikling? Er 65 kg ca og 170-172 cm har ikke målt meg på siå desember 2017 og då var eg 169 cm. Ka e normalvekt for min høyde? har gått opp 10kg siå desember 2017 e d normalt elle?

Besvart 11.02.2019 21:37
 

Svar
Hei

Jeg synes det er bekyringsfullt at du er opptatt av å faste. Du sier ingenting om hvorfor du pleier å gjøre dette, men det kan høres ut som om du er opptatt av vekt? Fasting er ikke bra for en ungdom. Det har ingen effekt som er sunn for din helse. En ungdom trenger regelmessige måltider gjennom dagen. 

Det er fordi kroppen trenger mye energi. Den trenger energi til alt den jobber med utenom aktiviteter. Den skal holde deg 37 grader varm (den er nesten som en varmovn som trenger brensel), den skal bygge ferdig skjellettet ditt, slik at du ikke brekker ben og armer så lett. Tarmtottene i tarmen skal fornyes ofte og det trenger den næring til. Hjertet ditt skal banke mange ganger i minuttet og hjernen trenger en hel desiliter sukker hver dag.

Når man begynner å spise for lite i en periode, får ikke kroppen nok til å klare disse oppgavene sine og den begynner å kutte ut det som ikke er helt nødvendig. Forbrenningen i kroppen senkes og går inn i spareblussmodus. Det eneste som hjelper for å øke forbrenningen igjen, er å spise regelmessig igjen.

Du har en normal vekt. Det er normalt å gå opp i vekt igjennom puberteten. Barn skal utvikle seg og bli voksne. En damekropp skal ha mer underhudsfett en et barn for å blant annet kunne være i stand til å bli gravid og føde barn.

Om du er usikker på dette med vekten kan du få veiledning om dette hos helsesykepleier på skolen. Der har de kunnskaper om temaer som kropp, vekt og kosthold. Det er mange som går dit og får hjelp til slike spørsmål.

 

Jeg legger ved noen artikler du kan se på.

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn