Hopp til hovedinnholdet

Har mye strekkmerker på rumpa, er det noe jeg kan gjøre for å få det bvekk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! Jeg har fått veldig mye strekkmerker på rumpa. Begynner å nærme seg sommer snart og lurer på hva jeg kan gjøre når jeg ska ha på bikini? er det noe man kan gjør for å få det vekk?

Besvart 04.03.2019 22:05
 

Svar
Hei jente!

Jeg har forståelse for at du gjerne vil ha bort strekkmerkene. Dette er et problem som vi ofte ser hos unge mennesker.

Strekkmerker (striae distensae) er skader i det som kalles for lærhuden. Disse merkene kommer av at huden blir strukket (derav navnet) og er vanlig i puberteten når man har økt hormonproduksjon og vokser raskt( og ved graviditet). Overvektige og kroppsbyggere tilhører også risikogruppene for å få strekkmerker.

Selv om du opplever å få strekkmerker i ung alder, betyr det IKKE at du er tykk. Dette kan altså komme av at kroppen din har vokst raskt, slik den gjerne gjør i puberteten.

Det er dessverre ikke så mye å gjøre med strekkmerker, men selv om de ser ganske hissige ut med det samme så vil de blekne selv om de ikke kforsvinner helt. Det du kan gjøre er å bruke en foundation når du skal ha på bikini. Det er mulig å fjerne strekkmerker med laser eller annen behandling, men det koster ganske mye og det er heller ikke noe du får dekket gjennom NAV, så det er ikke sikkert det  er aktuet for deg.

Om det er noen trøst, er det veldig mange ungdommer som får strekkmerker og det hadde vært veldig fint om noen ungdommer kunne vise at hvordan du er som person handler ike om du har strekkmerker eller ikke. Og det hadde også vært fint med mer åpenhet rundt strekkmerker siden det jo er veldig vanlig.

Jeg legger også ved et par artikler til deg,- en om strekkmerker og en om å kunne være stolt av den kroppen en har som kan være nyttig for deg å lese. Håper dete er til hjelp for deg!

 
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Strekkmerker

Strekkmerker (colourbox.com)

Strekkmerker er noe mange bekymrer seg over. Visste du at det er veldig vanlig å få strekkmerker i puberteten, og at det beste du kan gjøre med dem er å akseptere dem som de er?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse