Hopp til hovedinnholdet

Utslett over hele kroppen rundt tørt og klør. har fått det før, hva er det?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har fått utslett på ca hele kroppen min,( ben, rygg, armer og mage parti). Utslettet er rundt/oval formet, tørt, rødt og klør iblant. Har fått dette utslettet flere ganger. Lurer på hva det kan være? Psoriasis? Har atopisk eksem og utrolig masse allergier. Kan det ha noe med allergien å gjøre? Har også mørke flekker/arr etter å ha hatt utslettet og blir bare værre i sola. Tusen takk for svar!

Besvart 12.03.2019 11:27
 

Svar
Hei Gutt 17, og takk for at du skriver til ung.no!

Det er generelt veldig vanskelig å si noe om hva slags utslett noen har uten å se på det først, så jeg tenker det er lurt å dra til fastlege for å få sjekket hva det kan være, og få riktig behandling.

noen ganger kan små runde prikker rundt om på kroppen være en form for psoriasis som heter "guttat psoriasis", men igjen er det vanskelig å si sikkert uten å undersøke deg.

Andre ganger kan utslettet du beskriver være en sykdom som heter "pityriasis versicolor" denne sykdommen forårsakes av en sopp som heter malassezia furfur. og vil kunne gi forandringer i hudfarge der utslettet har vært.

Noen ganger kan man få utslett over kroppen grunnet allergier.

Det er som sagt vanskelig å si sikkert hva det er uten å undersøke deg, og de forskjellige diagnosene vil kreve forskjellig behandling for å bli bra. Oppfordrer deg videre til å ta kontakt med legen for en kikk.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse