Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg bedre selvtilit?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vært ganske lei Meg i en måned nå ca. Jeg har aldri følt ossen jeg har gjort denna måneden før. Jeg har spiseproblemer også får jeg kommentarer om kroppen min hele tiden som gjør meg veldig usikker på meg selv. Jeg har også fått søvnproblemer så jeg sover ikke på natta så mye. Det er masse drama på skolen min og jeg blir alltid innblandet i det. Jeg har også kutta meg 2ganger men prøver å la være. Men jeg prøver å late som jeg er så glad og sånt hver dag men folk har begynt å se at noe er feil med meg siden jeg er ikke lenger glad og morsom. Jeg har ingen å snakke med om dette og har ikke så mange ekte venner fordi alle bare sviker meg. Jeg føler meg så ensom og verdiløs at jeg orker snart ikke leve mer. Noen tips for å få bedre selvtillit? Har prøvd å ignorere alle tankene og kommentarene men det funker ikke. Jente 14 år

Besvart 14.03.2019 21:36
 

Svar
Hei

Det er veldig leit å høre at du har fått det så vanskelig. Jeg synes ikke du skal gå alene med så strevsomme tanker. Det finnes hjelp for dette.

Dette er tanker og vansker som er viktige å dele med noen voksne. Jeg synes du skal ta kontakt med helsesøster/helsesykpleier på skolen din og fortelle hvordan du har det og om det du har skrevet her. Der kan du få hjelp med trøblete tanker og du kan også få veiledning når det gjelder søvn og spisevanskene du sliter med. Helsesykepleier kan også finne ut om du trenger mer hjelp fra helsevesenet. 

Det kan også være lurt å snakke med foreldre om dette. Foreldre har som regel ønske om å hjelpe barna sine når de har det vanskelig. Først må de få vite at ungdommen ikke har det bra. 

Det er veldig mange ungdommer som strever med liknede problemer som deg. I den alderen du er nå begynner mange å bli usikre på seg selv og opptatt av hvordan man ser ut. Mange begynner å sammenlikne seg med de andre ungdommene og de fleste finner mange feil på seg selv. Det er ofte slik at det oppstår drama, slik som du beskriver også. Det kan være at ungdommene kommenterer hverandres utseende negativt. Som oftest er de som kommenterer andre negativt like usikre på seg selv som dem de sårer. Slike ting kan det være nyttig å snakke med voksne om. Jeg vil oppfordre deg til å gjøre dette.

 

Jeg legger også ved noen artikler du kan lese.

 

 

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse