Hopp til hovedinnholdet

Har kobberspiral og får soppinfeksjon etter mensen nesten hver gang.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk soppinfeksjon for første gang i sjukt i fjor. Kjøpte canesten, men det gikk ikke bort så jeg gikk til legen og fikk diflucan tok en tablett og det gikk vekk. Tok kobberspiral i august. Har hatt soppinfeksjon nesten hver måned etter første gangen. I desember hadde jeg det 2 ganger. Var hos fastlegen min og han sa at jeg bare skulle gi beskjed neste gang så skulle jeg få diflucan, og det gjorde jeg. Men jeg lurer på hvorfor jeg får det hver måned omtrent? Det kommer etter mensen og før neste mens( har hatt mensen og soppinfeksjon samtidig også) jeg sover naken, går med luftige bukser, gjør alt jeg kan for å unngå det, men får det likevel. Jeg er veldig lei av å være sår der nede og være "tørr" på de indre kjønnsleppene. Kan det være spiralen som gjør dette? Er det bare meg? Er det noe mer jeg kan gjøre? Bør jeg få fastlegen min til å se meg nedentil? Hjelp!

Besvart 15.03.2019 12:38
 

Svar
Hei jente 19 år!

Jeg forstår at dette er veldig plagsomt, og råder deg til å ta kontakt med fastlegen din igjen. Siden det forverret seg etter du fikk kobberspiral, kan plagene skyldes spiralen. Den endrer litt miljøet i skjeden og for noen er det veldig lite som skal til før man får utbrudd av sopp. 

I en artikkel i Lommelegen er spiral nevnt som mulig risikofaktor for soppinfeksjon.  

Det er også en mulig risikofaktor ved bruk av spiral og pessar. Dette kan skyldes både østrogen og at selve spiralen er et tilholdssted for Candida og er et reservoir for infeksjon.

I samme artikkel og hos Sex og Samfunn finner du også flere råd mot soppinfeksjon.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse