Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med bulimi og er redd for å dø, får ikke god hjelp.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med spiseforstyrrelser en god stund, og har skiftet mellom anoreksi og bulimi. Akkurat nå sliter jeg mest med bulimi. Jeg overspiser og kaster opp mye, som oftest mellom 2-4 ganger daglig. Når jeg overspiser spiser jeg til det er fysisk umulig å presse ned mer, til det gjør vondt å bevege meg og vondt å puste. Og så kaster jeg opp. Uten om disse "rundene" spiser jeg minimalt. Jeg er så ufattelig, ufattelig sliten av å leve sånn som det her. Men jeg klarer ikke å stoppe. Jeg har en bmi på rundt 15, mister mye hår, har blåmerker over hele beina, musklene mine (spesielt på høyre side) føles veldig svake, og hjertet mitt føles veldig ustabilt og rart. Jeg er oppriktig redd jeg kan komme til å dø av dette. Jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Føler ikke jeg får noen hjelp av dps, er på min 5 eller 6 behandler på noen få mnd, så de rekker jo ikke å sette seg inn i saken engang før de skifter. Har dere tips til hva jeg kan gjøre? Kan jeg dø av dette?

Besvart 14.03.2019 21:24
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du strever sånn med bulimi. Dette høres forferdelig strevsomt ut. Det er også en farlig situasjon du er i og du har helt rett i at du må få snudd dette.

Jeg synes først og fremst at du bør få en snarlig legeundersøkelse slik at man finner ut hvordan kroppen din har det nå og om det er nødvendig med mer helsehjelp for deg akkurat nå. Dette bør du gjøre der du får det raskest, enten hos fastlegen eller på DPS.

Om de finner ut at du er stabil, har kroppen din det likvel ikke bra nå. Den trenger mer mat. Det er helt nødvendig med regelmessige måltider med nok mat for deg. Fire hovedmåltider per dag og to-tre mellommåltider. Om du ikke har en matplan fra før bør du be om hjelp til dette fra DPS. Der kan du også få hjelp til å sikre at mengden mat blir rett for deg.

For å forebygge overspisingsanfallene er det helt nødvendig med normale måltider fra morgenen og utover dagen. Dette bør du få hjelp til å følge opp fra din behandller på DPS. 

Det går også an å be om å få henvisning til andre steder som gir spesifikk hjelp for spiseforstyrrelser. Det er ikke sikkert det er noe i nærheten av der du bor, men du kan be om hjelp til å finne alternative steder på DPS. Det er de som må henvise deg videre. Det finnes sykehus som har spesialisert seg i forskjellige metoder. Her kan du lese om en av dem, CBT-E,  som brukes flere steder i landet. 

Det kan også være nyttig å se på denne nettsiden: nettros.no. Der finnes det også folk man kan skrive til eller snakke med om hva som er lurt å gjøre.

Jeg legger ved noen artikler du også kan se på.

 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse