Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er jeg deprimert? Jeg vet ikke og jeg tørr ikke spørre helsesøster det. Jeg har ikke lyst til og forlate sengen om morgenene, Skoledager, helger og ferie. Jeg bare klarer det ikke og jeg ligger der i hvert fall i 20 minutter før jeg må tvinge meg selv ut. Jeg legger meg tilig og får sove enkelt. Jeg føler meg trøtt og sliten hele tiden. Jeg Jar liten mat lyst og spiser bare Middag og noen ganger kveldsmat. Pleide å kutte meg selv men stoppet fordi vi fikk basseng på skola og har begynt med svømming.

Besvart 18.03.2019 18:14
 

Svar
Hei jente 13 år

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du lurer på om du er deprimert.

Det du beskriver er symptomer på depresjon og jeg synes du skal undersøke dette nærmere hos helsesykepleier. Hun kan hjelpe deg med å finne mer ut av om det depresjon og sammen kan dere se på hva som nå skal til for at du skal få det bedre.

Hos helsesykepleier så kan du beskrive hvordan du har det, akkurat slik du gjør her i innlegget du har skrevet til oss. Eventuelt så kan du vise det du har skrevet, så vil hun stille deg spørsmål og hjelpe deg i gang med å snakke om det som er så vondt og vanskelig.

Vit at det finnes god hjelp å få, og at du ikke skal ha det sånn som du har det nå. Helsesykepleier kan hjelpe deg og hun vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP.

Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Jeg forstår at det kan være vanskelig, men det er viktig at du får til å si noe om strevet som du kjenner så på. Forhåpentlig så vil de lytte deg ut, forsøke å forstå og tilby masse omsorg, trygghet og kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger nå. Helsesykepleier kan også hjelpe deg med å få til en god prat med foreldrene dine, ved eksempelvis å invitere til en samtale der med eller uten deg til stede.

Du kan alltid ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Test om du er deprimert!

Jente står alene inntil en vegg og er leiseg. (Colourbox)

En selvtest kan si om du har tegn på depresjon. Husk at hvis du har en depresjon, så er det hjelp å få.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse