Hopp til hovedinnholdet

Røde prikker, kløe og endret utflod

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg merket for noen dager siden små røde flekker rundt underlivet og oppover magen. de er små og kjennes ru å ta på. i tillegg har jeg de siste par dagene hatt en veldig plagsom kløe i underlivet, spesielt rundt skjedeåpningen. utflodet mitt er også rart og klumpete. hva er dette,og hva bør jeg gjøre? (om det har noe å si, så har jeg nylig fått kjæreste)

Besvart 31.03.2019 11:14
 

Svar
Hei

Det høres ut som en vanlig soppinfeksjon, men vi i ung.no gir ingen diagnose. Du må ta kontakt med lege på helsestasjon for ungdom eller din fastlege for å få vite hva dette er for noe.

Jeg kan livekvel skrive litt om soppinfeksjon. Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden.

Nesten alle kvinner vil få soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp er ikke farlig, men veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Ikke alle trenger behandling. Hvis det er en ubalanse i skjeden, vil det ofte bli balanse igjen, om du lar underlivet være i fred.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. 

Siden du har fått ny kjæreste kan det også være greit å sjekke deg for kjønnsykdom (SOI). Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsestasjon for ungdom der de kan se på de røde prikkene og om du har en soppinfeksjon eller ikke. Der kan du også ta klamydiatest for å utelukke det.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse