Hopp til hovedinnholdet

Blåmerke på brystet og kvise i armhulen, kan det være kreft?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg hadde et blåmerke på brystet for en stund siden, husket ikke hva det kom fra, hvis det kom fra noe da. Så fikk jeg en «kvise» under armhulen for litt siden. Nå har jeg fått et blåmerke på brystet igjen, men jeg vet at jeg Fikk et slag der når jeg spillet fotballkamp. Jeg søkte opp brystkreft å så at dette var to av symptomene. Kan det være sjans for at jeg har brystkreft?

Besvart 08.04.2019 10:43
 

Svar
Hei jente 15, og takk for at du skriver til ung.no!

Jeg tror nok ikke dette dreier seg om kreft. Det finnes nesten ikke brystkreft i din aldersgruppe, og nå som du har en sannsynlig årsak til blåmerket på brystet, blir det enda mindre sannsynlig.

Kreft i brystet kjennes som oftest som en smertefri hard kul. Kulen vil ikke minske i størrelse, men snarere sakte bli større. Det kan noen ganger være hudforandringer, men dette er oftere inndragninger, appelsinhud og avblekning av brystvorten, sjeldent blåmerker.

Når det kommer til kuler i armhulen, finnes det veldig mange årsaker til dette. Ved brystkreft kan man noen ganger kjenne hovne lymfeknuter, men det finnes mange flere årsaker til at lymfeknutene blir hovne enn kreft. Kviser er ikke et generelt tegn på kreft.

Jeg tenker du nok kan da det helt med ro. Hvis du fortsatt føler deg bekymret kan du oppsøke helsestasjon for ungdom eller fastlege for en sjekk.

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse