Hopp til hovedinnholdet

Kan mageproblemene mine komme av stress, eller kan det være noe alvorlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år som det siste halvåret har slitet litt med kvalme, magesmerter og dårlig selvfølelse. Jeg er usikker på meg selv og er veldig redd for at årsaken til at jeg er kvalm og har vondt i magen er noe alvorlig. Stress og bekymringer påvirker sikkert også en del. Om dagen er det mye som skjer,jeg er ikke så fornøyd med skolen jeg går på i tillegg til masse tentamener og innleveringer. Disse mageproblemene startet etterhvert som jeg startet på ny skole. Så det jeg lurer på er om mageproblemene mine kan komme av stress og psykiske ting,eller om det kan være noe alvorlig. Hilsen redd jente:)

Besvart 18.05.2019 10:24
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du er bekymret om du sliter med kvalme og magsemerter, det er veldig vondt og ubehagelig. Og om du i tillegg tenker at smertene kan være tegn på noe alvorlig, forstår jeg at du blir ekstra bekymret. 

Det er riktig at det ikke er uvanlig at en kan få vondt i magen om en stresser mye og er bekymret. Følelser sitter i kroppen og vonde følelser over tid, kan gi seg slike utslag som du beskriver.

Samtidig er det ikke mulig for meg å si om det er tilfelle hos deg. Det kan være mange årsaker til magesmerter, og det er det legen din som kan finne ut av.

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med de hjemme og sørge for å bestille en time hos fastlegen din for å finne ut om dine plager kan skyldes noe annet enn stress og bekymringer. 

I tillegg anbefaler jeg deg å snakke med noen voksne om hvordan du har det og hva du tenker på som gjør at du ikke har det så bra. Ta gjerne en prat med foreldrene dine, slik at de vet at du strever litt ekstra for tiden. I tillegg er det lurt å snakke med kontaktlæreren din. Om du strever med skolearbeidet og ha mye stress i den forbindelse, kan læreren hjelpe deg til å sortere litt.

Ellers er det viktig at du bli bevisst din egen indre dialog om deg selv og det du presterer. Unngå urettferdig kritikk og bli din egen beste venn. Trøst deg selv når du ikke er helt fornøyd og gi deg selv oppmuntring og ros for det du faktisk klarer. Du er god nok som den du er. 

Løft blikket og bli mer opptatt av og interessert i de rundt deg. Vær nysgjerrig på hva andre gjør og vær en god venn. Avled deg selv ved å gjøre hyggelige ting sammen med andre og fokuser mindre på tanker som forteller deg at det er noe galt med deg.

Helsesykepleier på skolen kan også være en du kan snakke med. Her kan dere sammen finne ut hva du kan gjøre for å ta best vare på deg selv i denne viktige ungdomstiden og hva du kan si til deg selv når kritiske og urettferdige tanker dukker opp. Det hjelper å snakke med noen når livet føles vanskelig.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse