Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år og bare 172 cm høy

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 18 år og er bare 172 cm høy. Mamma er 179 og pappa er 190. Søstera mi som er 4 år yngre enn meg er nå like høy som meg. Jeg ble født prematur dysmatur, og veide bare 950gram da jeg ble født, og lurer på om dette har noe med saken å gjøre. Evt er det noe som kan gjøre meg høyere, og er det en sjangs for at jeg vokser mer? Jeg får ofte også høre at jeg er et naturtalent, og er på landslaget i bordtennis og har gått på turn i 4 år, så har ikke motoriske problemer med tanke på født for tidlig.

Besvart 18.05.2019 11:03
 

Svar
Hei!

Det at du er prematur kan virke inn på høyden din. Hvor mye det vil påvirke slutthøyden er vanskelig å si. Men det er jo flott at du ikke påvirkes motorisk!

Hvor høye vi kommer til å bli er bestemt av gener. Det er lite vi kan gjøre for å påvirke det. Du kan gi kroppen din best mulighet til å vokse ved å spise nok og riktig mat. 

Det er vanskelig å si hvor mye mer du kommer til å vokse. Det har blant annet noe å si hvor langt du har kommet i puberteten. Du skriver ikke noe om det her.

Jeg tror fastlegen din kan svare bedre på spørsmålene dine. Fastlegen kan bestille røntgen av hånden din for å finne ut hvor høy du blir. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvor høy kommer jeg til å bli?

Jente blir målt hos helsesøster (colourbox.com)

Lurer du på hvor høy du kommer til å bli? Når vokser man mest? Hva er gjennomsnittshøyden for jenter og gutter i Norge?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse