Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig å gå opp i vekt for en 19 åring? Hvordan få bort strekkmerker

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har gått mye opp i vekt i det siste. Er det venelig med tanke på alderen jeg er i? Spiser ganske sunt men går fortsatt opp i vekt selv om jeg spiser riktig. ( mye grønnsaker og magert kjøtt). Jeg trener også 3 ganger i uka men får fortsatt mere fett på kroppen enn noe annet. JEg har også fått en del strekkmerker, hvordan får man det vekk uten laser?

Besvart 18.05.2019 11:04
 

Svar
Hei!

Ungdom skal normalt gå opp i vekt i løpet av puberteten. Når dette skjer er veldig individuelt. Noen legger på seg mye når de blir 12-13-14 år, mens for andre kommer vektoppgangen når de nærmer seg 20, eller bikker 20 år. Om det er normalt at du legger på deg, kommer helt an på hvordan vekt du har, og om du har hatt vektoppgang tidligere i tenårene.

Uansett er det ikke så bra å gå veldig raskt opp i vekt, hvis man gjør det, kan det være et tegn på at man spiser for mye.

Ettersom du er usikker på om vektoppgangen din er normal, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsestasjon for ungdom, og snakke med helsesykepleier om dette. Hun har oversikt over hvordan vekten din har utviklet seg siden du var barn, og sammen kan dere se på om din vektoppgang er slik den skal være eller ikke.

Les mer: Helsestasjon for ungdom

Strekkmerker går ikke an å fjerne. Det er noe alle får de blir eldre, sånn er det bare. Men hvis man legger på seg mer enn man skal, så øker sannsynligheten for å få mye strekkmerker. 

Les mer: Strekkmerker

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse