Hopp til hovedinnholdet

Begynte på Ritalin for noenn dager siden, kan jeg drikke? Spiser l

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei:D Jeg megynte på ritalin for 4 dager siden så jeg hadde noen spørsmål angåenge det. 1. Er det vanlig å vere klam og få hetebyer? 2. Jeg smakte litt alkohol her om dagen mens jeg var på ritalin... men kan det vere farlig? Liksom kan jeg dø eller er det bare noe tull? Og viss jeg skal drikke går det ann å skippe det en dag og skal jeg skippe den etter også? 3. Jeg har lite matlyst og sånt så jeg spiser mye mindre.. men er det noe dere kan ambefale som jeg kan prøve? Hadde satt stort pris på svar

Besvart 16.05.2019 07:59
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig å få bivirkninger som svette og nedsatt apetitt når man begynner med ritalin, og hos de fleste er disse bivirkningene midlertidige.

Alle som begynner med ritalin skal følges opp regelmessig av legen som skriver ut disse medisinene, og denne oppfølgingen skal være ekstra tett i starten. Om du opplever plagsomme bivirkninger, er det viktig at legen som skriver ut medisinene til deg er klar over dette. Det gjør det lettere for dere å sammen kan vurdere hvilken dosering som er best for deg. Om du ikke allerede har en avtale med legen din om hva du skal gjøre om du opplever plagsomme bivirkninger, anbefaler jeg deg å ta kontakt med legen din for å legge en slik plan.

Alkohol kan øke konsentrasjonen av ritalin i blodet ditt, og det er derfor ikke anbefalt å drikke alkohol samtidig som man bruker ritalin. Noen velger å la være å ta medisinen om de skal drikke alkohol en kveld, mens andre er forsiktige med mengden alkohol de drikker når de er på fest. Det er nok ikke slik at du kan dø av et glass øl, men det er likevel viktig å være forsiktig, og det er anbefalt å ikke drikke alkohol når du bruker ritalin. Jeg foreslår at du snakker med legen din om dette på neste kontroll.

I forhold til nedsatt apetitt, så er det ikke så lett å "tvinge" seg selv til å spise om man opplever nedsatt apetitt som et resultat av ritalin. For noen kan det hjelpe å ikke ta medisinen før man spiser frokost, slik at man får spist en god frokost. Det er også mulig å time dosen som virker på ettermiddagen og tidlig kveld slik at man kan spise en stor middag utover kvelden. Midt på dagen er det ikke alltid så lett å få i seg mye mat, så det er ekstra viktig å passe på at man spiser godt på morgenen og på kvelden.

Det kan også hende at man kan prøve andre medisiner enn ritalin, men som er i samme "familie" medisiner, og at disse ikke gir samme plagsomme bivirkninger. Som nevnt tidligere, kan også en dosejustering hjelpe. Du sier at du har brukt ritalin i fire dager, og er derfor veldig tidlig i en prosess med å finne et medisineringsopplegg som passer for akkurat deg. Dette er noe som du og legen som følger deg opp kommer til å ha en dialog om fremover, og vil gjerne oppmuntre deg til å ta kontakt med legen din om du lurer på noe i forhold til bivirkninger eller andre erfaringer som du opplever i forbindelse med medisinen du har begynt på.

 

med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse