Hopp til hovedinnholdet

Må mandelpropper være gule/hvite, og kan de sitte under huden?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Den siste måneden har jeg sett at jeg har noen små klumper på mandlene. Jeg har vært hos øre, nese, hals legen og han sa det var mandelpropper. Men er ikke mandelpropper sånne gule/hvite klumper på mandlene? Jeg har nemlig små klumper som sitter under huden og når jeg hoster kommer det en ekkel smak eller et slags slim med ekkel smak. Mitt spørsmål er om mandelpropper nødvendigvis er hvite eller gule eller om de kan sitte under huden Håper på svar, mvh jente 16

Besvart 26.05.2019 23:47
 

Svar
Hei

Hvis du har fått påvist mandelpropper av øre-nese-hals-spesialist, så kan du egentlig stole på det legen sa. 

Mandelpropper er når slim og cellerester hardner til og setter seg som slags «propper» eller små «steiner» på mandlene. Disse kan ofte gi vond lukt. Og noen ganger kan man hoste løs proppene eller pirke dem løs. Da merker man at de er harde og illeluktende. De kan være hvite eller gule. 

Proppene sitter i naturlige groper eller hudrom på mandlene. Det kan nok se ut som de sitter under huden, nettopp fordi mandlene har så «buktete» overflate med mange hulrom. Men egentlig sitter proppene på huden/slimhinnen til mandlene. Det er ganske vanlig at man også hoster opp slim når man hoster opp propper, og at man merker vond lukt. Så det høres egentlig ut som du har mandelpropper. 

Det er kanskje ikke alltid like godt å se proppene før de løsner. De kan også sitte lik bakpå mandlene, og da ser vi ikke det godt selv (men en tannlege eller lege kan undersøke mandlene og oppdage dem). 

Så jeg tror at det er mandelpropper du har. De kan sitte litt gjemt i/under huden.

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse