Hopp til hovedinnholdet

Får piping og tung pust. Tror det er astma men er redd for astmatesten.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg får tung pust og noen ganger piping i brystet og jeg er allergisk mot parfyme og pollen jeg tror at det er astma jeg sliter også med angst så jeg tør ikke å ta astma testen

Besvart 03.06.2019 15:57
 

Svar
Hei

Det kan jo godt være du har astma. Astma henger ofte tett sammen med allergi. Det er på en måte bare èn måte en kan reagere allergisk på ( i tillegg til å reagere med nysing, rennende øyne, utslett osv). 

Men for å vite sikkert hva dette er, må du bli undersøkt av lege. Jeg kan ikke si sikkert hva dette er uten å ha undersøkt deg selv. 

Astma er ingen farlig sykdom (kun i noen svært, svært sjeldne tilfeller). Dette er mer snakk om en kanskje irriterende plage, og noen man må passe på og kanskje få medisiner mot. 

De fleste får god hjelp av noen medisiner i visse situasjoner (som ved allergier, ved sport, kulde osv). 

Nå vet jeg ikke hvordan du har angst, eller hva du er engstelig for. Men ofte hjelper det å vite litt mer om situasjonen, hvis man er redd. Du kan lese mer om astma her. Og her kan du lese om astma og allergier. 

På legekontoret, ved mistanke om astma (og allergier), vil nok legen ønsker å undersøke deg først - lytte på deg, og spørre deg om pusten osv. Så tas ofte blodprøver også. For astma tar en gjerne en pusteprøve, der en puster i et rør, som går til en maskin. Du kan be om at legen forklarer deg dette godt, før du evt gjør det. 

Snakk også gjerne med helsesøster/helsesykepleier om dette. Og du kan snakke med legen om dette og si at du har angst. Da skal legen ta ekstra hensyn til dette. 

Så håper jeg også at du får oppfølging for angsten. Det hjelper ofte å snakke om det. Angst er relativt vanlig i perioder, og det fins god hjelp å få. Men da må man be om hjelp først - selv om dette kan være vanskelig. 

 

 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse