Hopp til hovedinnholdet

Jeg har autisme, mange med autisme har adhd, kan jeg få ritalin av lege?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er diagnostisert med autisme, jeg er høytfunksjonerende, men sliter veldig med slike anfall når jeg finner meg i stressende/anstrengende situasjoner og har store problemer med å konsentrere meg. Jeg har ikke fått noe diagnose på om jeg i tilleg har ADHD eller ikke, men de to nevropsykiatriske tilstandene er svært linket sammen og 75% autister har også noe form for ADHD så det er stor sjanse for at jeg kan ha det og. Jeg tar for øyeblikket ikke noe medikasjon. Spørsmålet mitt er om jeg har noe sjanse på å få tilskrevet Ritalin av en lege?

Besvart 06.06.2019 00:58
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Det er sant som du skriver at tilstandene ofte henger sammen, men de gjør jo ikke alltid det, derfor må dette undersøkes før det eventuelt behandles. Forskrivning av Ritalin er ikke noe fastleger starter med, men skjer etter du har blitt utredet og fått bekreftet diagnosen av spesialist. Senere kan fastleger følge opp og fornye resepten.

Hvis du føler du har symptomer på ADHD som forstyrrelser av konsentrasjons/ oppmerksomhetsevnen, motorisk hyperaktivitet eller økt impulsivitet, ville jeg bestilt time hos fastlegen, forklart symptomene du eventuelt opplever, og at du ønsker dette utredet. Da kan fastlegen henvise deg videre hvis det er indikasjon for dette.

Så hvis du har ADHD kan det godt være dette kan bli behandlet med Ritalin, men man er avhengig av å få diagnosen av en spesialist først.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse