Hopp til hovedinnholdet

Hva er det magen min reagerer på?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet dere ikke kan stille noe diagnose, men jeg lurer bare på om det er noe dere kan foreslå at jeg kan sjekke opp. Det er en felles ting i lasagne, taco, pizza og nachos jeg reagerer veldig på. Magen min gjør 500 saltoer og det er ikke greit. Så hvis dere kunne foreslått at jeg sjekker opp noe det kan være så hadde jeg blitt veldig glad.

Besvart 13.06.2019 09:56
 

Svar
Hei!

De matvarene mange reagerer med å bli oppblåste i magen av, som finnes i alle de rettene du beskriver, er løk. Det er ofte løk i ferdigmat, og det er noe mange kan bli litt uvel i magen av. 

Har man en tilstand som heter irritabel tarm, så reagerer man ekstra sterkt, og er mer sensitiv enn andre. Men da reagerer man ofte på annen mat også (mel, noen frukter, noen melkeprodukter, enkelte grønnsaker). Du kan lese litt om irritabel tarm, og se om du kjenner deg igjen. Hvis du gjør det, kan det være lurt å ta en prat med fastlegen om dette.

Utover det vil jeg råde deg til å lage mest mulig mat fra bunnen, og prøve en periode å unngå løk og hvitløk, for å se om det hjelper. Du kan bruke det grønne på purreløk og det grønne på vårrløk, det gir ikke oppblåst mage.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse