Hopp til hovedinnholdet

Skadelig å drikke brus o.l. i steden for vann? Er lipødem arvelig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

1. Er det veldig skadelig å ikke få i seg nok vann, hvis man får i seg annen væske? Mamma drikker bare ting som sjokomelk, juice, iskaffe og brus. Ser seriøst nesten aldri at hun drikker vann. Kan dette få store konsekvenser? Jeg tror i hvert fall jeg hadde følt meg veldig sliten og ukonsentrert hvis jeg ikke hadde drukket så mye vann som jeg gjør. Men hun klager ikke så ofte på at hun er sliten da. Hun har sånn lipødem (og kanskje lymfødem, men husker ikke helt), så da er det vel viktig at hun har godt kosthold og sånn? Hun trener nesten aldri pga hun blir så fort sliten i bena. Blir litt bekymret.. 2. Også er jeg redd at jeg også får lipødem, for jeg har større legger enn det som er vanlig, og er veldig tynn på overkroppen, så er liksom uproposjonert. Ellers har jeg ikke noen plager da. Men det høres jo helt forferdelig ut, for jeg er veldig glad i å gå på tur og å være aktiv, så ville fått mye dårligere livskvalitet. Bekymrer meg ofte for dette. Er det sannsynlig at jeg får det?

Besvart 13.06.2019 12:02
 

Svar
Hei

1. Så heldig mammaen din er som har noen som tenker på hennes beste! Så lenge mammaen din får i seg væske i en eller annen form er det ikke skadelig med tanke på væskebalansen i kroppen. Men vann er det sunneste alternativet og det man bør velge som tørstedrikk. Generelt er det viktig med et sunt kosthold hvis man har lipødem, men hva som gjelder for enkeltpersoner er ikke noe jeg kan uttale meg om uten å ha snakket med eller undersøkt moren din. Hvis du er bekymret for henne vil jeg anbefale deg at du snakker med henne om tankene dine og hva som gjør deg bekymret. 

2. Årsaken til lipødem er ikke fullt ut forstått, det vil si at man ikke vet hvorfor noen får det. Det er tilfeller hvor man ser flere som har det i samme familie og man tror derfor at det kan være en arvelig komponent. Dette betyr ikke at du har det eller kommer til å få det, men du kanskje har økt risiko for å få det. Hvis du er bekymret for om du har det eller kommer til å få det vil jeg anbefale deg å oppsøke fastlegen så du kan bli undersøkt. 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse