Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli mindre redd for tannleger?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger hjelp orker ikke skrive så mye nå men jeg har forbi not tannleger og sånt. Jeg har fått tannlegetime om to måneder men jeg gruer meg så mye at jeg holder på å kaste opp når jeg tenker på det. Jeg har hatt en ubehagelig tannlegetime hos tannlegen. Jeg husker ikke så godt hva det var siden jeg vare bare 6-7 år. Har hatt et lite hull en gang og da var jeg ca 9-10. Sist jeg var hos tannlegen gikk det helt fint, hun var kjempesnill og hun merka jeg var redd. Men gruer meg alikevel utrolig mye. Har besvimt flere ganger i tannlegestolen. Finnes det noen tips for å minske denne redselen? Takk på forhånd

Besvart 25.06.2019 22:00
 

Svar
Hei!

Det er ikke godt å ha det slik du beskriver. Tannlegeskrekk er veldig vanlig, men også veldig slitsomt. 

Samtidig vet jeg at du kan få det bedre. Her kommer noen råd til hvordan du kan øve deg og tenke annerledes. Husk at det betyr at du må ønske å endre på dette. Det er bare deg selv og dine tanker som kan velge å ville dette, men selvsagt kan du få støtte fra andre og det vil også være til stor hjelp. 

  • Først vil det være fint å snakke med noen du stoler på om dette. Skriv gjerne ned det du vil si, eller de tankene som gjør deg veldig redd og uvel. 
  • Deretter kan du gjerne lage en liste over de tankene du kan gjøre noe med og de tankene du ikke får gjort noe med. Forsøk å bruke mest tid på de tankene du kan gjøre noe med. 
  • Når du kjenner at du blir uvel og redd kan det hjelpe å faktisk si det til deg selv: "nå kommer de dumme tankene som gjør meg uvel og redd, det er helt greit, men jeg bestemmer over disse og mitt liv". Da tar du på en måte kontroll over tankene som gjør deg vondt. 
  • Forsøk gjerne å "snu" de vonde tankene til noen gode tanker. Da kan det hjelpe å tenke på hva du liker? Er det noe du mestrer og er god til? Når har du det bra? Er det noe som er fint med å gå til tannlegen? Hva var bra med tannlegen som var snill?
  • Det vil også hjelpe deg utrolig mye å snakke med en tannlege om dette. Kan du besøke tannlegekontoret du har fått time til? Ta med deg en person du kan støtte deg til og avtal gjerne et besøk. Forsøk å besøk eller snakk om dette så mange ganger at du til slutt ikke blir redd eller uvel av tanken eller besøket. 

Jeg vil råde deg til å lese artikkelen som ligger under. Her er det enda flere gode tips til hvordan du kan få det bedre. 

Lykke til! Jeg har troen på at du får dette til. 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tannlegeskrekk

Jente som er redd for tannlegeinstrumenter (colourbox.com)

Det er normalt å grue seg litt før time på tannklinikken, og noen får tegn på tannbehandlingsangst (tannlegeskrekk). Les tannlegens fem råd for hvordan du kan få bedre opplevelser og bli kvitt frykten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse