Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd jeg har hjernesvulst men tror jeg innerst inne er hypokonder

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, for 2 måneder siden kanskje fikk jeg noen røde merker på hendene, dette gjorde meg veldig redd så jeg gikk til legen for å sjekke om det var hudkreft eller noe sånt. Legen sa at jeg var helt frisk så jeg slo meg til ro med det, men 1 uke senere så begynte jeg å føle meg svimmel og kvalm og jeg sa dette til mamma og pappa men dem fikk roet meg ned å sa at jeg var hyppokonder. Plutselig forsvant kvalmen og svimmelheten. Så jeg sluttet å bekryme meg men nå er det akkurat som om jeg ikke klarer å tenke i det hele tatt, jeg glemmer ting å føler meg rett og slett tom i hodet, jeg har også fått en svak hodepine på venstre side av hodet som kommer å går, men denne hodepinen blir ikke verre den bare dukker opp noen ganger, så nå er jeg litt engstelig for hjernesvulst selv om jeg vet innerst inne at jeg er hyppokonder. Takk For Svar!

Besvart 18.07.2019 20:04
 

Svar
Hei, gutt på 17 år!

Takk for spørsmålet. Jeg kan ikke svare på om du er "hypokonder" (har helseangst) eller ikke, men det kan høres ut som du har mye bekymringer for sykdom om dagen. Dette er det mange som kan kjenne seg igjen i og det er veldig slitsomt når det står på. 

Du beskriver mange symptomer som kan være forenelig med angst. Både svimmelhet, kvalme, problemer med å tenke/konsentrasjonsvansker er alle symptomer på angst. Det at du kjente at symptomene gikk vekk når du fikk "roet deg ned" forsterker egentlig mistanken om at det kan være snakk om bekymring og angst heller enn noen form for farlige symptomer. Angst er veldig ubehagelig men er ikke farlig. Det er kroppen som tror den er i fare og oppfører seg som om det er farlig på ekte. Symptomene på angst kan være skremmende i seg selv for mange (slik det høres ut som det er for deg). Det at du får vondt i hodet trenger heller ikke å være noe farlig. Dersom man spør Norges befolkning om hvor mange av dem som har hatt hodepine/smerte i løpet av en mnd så vil ca 50% rapportere at de har hatt det. Det å ha vondt i hodet er altså svært vanlig og det å ha hjernesvulst er svært uvanlig, spesielt for en person som er så ung som deg.

Dersom du ikke klarer å legge fra deg bekymringsangsten og den ødelegger for deg framover så er det lurt om du går til legen for å fortelle om dine symptomer og sammen finne ut om det er lurt om du får henvisning til psykolog eller på andre måter får oppfølging/hjelp. 

Jeg ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse