Hopp til hovedinnholdet

Føler meg engstelig dagen ut og mest på kvelden.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg engstelig dagen ut og mest på kvelden. ofte at jeg begynner å skjelve osv. Dette kom helt plutselig og jeg har ingen grunn til å vær engstelig og det var ikke sånn forrige uke. Men jeg lurer på om dette kan vær en tegn til mensen? jeg skal ha mensen om 10 dager fra idag og jeg har merket at de siste månedene, hele tiden før mensen har jeg enten blitt veldig "rar" eller nedenfor osv. men aldri anspent og engstelig. Jeg begynte på p-piller for en uke siden og jeg vet ikke om de helt funker siden jeg får symptomer på mensen og jeg har litt vondt i brystet og der livmoren er. jeg skal til Kreta neste uke og håper virkelig ikke at jeg får mensen! for jeg bruker ikke tampong og det blir trist å ikke kunne bade på den ene uken vi er der... jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!!

Besvart 19.07.2019 12:24
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Det er ikke vanlig at en blir engstelig, skjelve, av å få mensen. Men det er noen som kan streve med at de blir mer følsom, og noen blir også nedfor. 

Det er ikke vanlig at en får vondt i brystet! Hvis du har vondt i brystet eller får pustevansker må du snakke med lege med en gang! Du kan snakke med fastlegen eller legevakt. Det er forøvrig vanlig at en får ømme bryster når man begynner på p-piller. 

Når man begynne med p-piller kan en få endel bivirkninger. Sex og samfunn skriver dette om bivirkninger: 

"De vanligste bivirkningene av p-piller er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, økt utflod, kvalme, humørsvingninger, depresjon, kviser og mindre sexlyst.

Bivirkningene er alltid verst i begynnelsen, og går som regel over i løpet av de 3 første månedene. Hvis plagene ikke går over kan du bytte til en annen prevensjon eller et annet merke. Det er bare du som kan avgjøre om plagene er ille nok til å slutte eller bytte."

Som du ser er det vanlig med humørsvingninger og depresjon. Hvis dette oppstår må du snakke med den som skrev ut p-pillene til deg, slik at du kan bytte til et annet prevensjonsmiddel. 

Kanskje kan du prøve menskopp hvis du får mensen når du er på ferie? Du kan kjøpe med deg det. Da vet du at du kan prøve det, slik at du kan bade. 

Snakk med helsepersonell!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse