Hopp til hovedinnholdet

Når vil jeg merke at jeg blir tynnere?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei det er meg igjen, nå har jeg ikke spist på 7 dager, å ribbeina mine har begynt å stikke ut, å man ser tydelig ryggraden min, men beina mine er like feite som alltid. jeg har tydeligvis aldri vært stor ifølge de rundt meg, har aldri vært over 46kilo feks, Men jeg føler meg bare større og større. Når vil jeg begynne å merke at jeg blir tynnere????og hvor på kroppen vil jeg merke d først..?

Besvart 28.07.2019 15:12
 

Svar
Kjære jente 16 år

Det høres ikke greit ut for deg og jeg blir bekymret for deg. 

Ut fra det du beskriver i innlegget ditt til oss her i ung.no, så strever du veldig med vanskelige tanker om kropp, form og vekt. Det er ikke bra og det er viktig at du oppsøker en voksen og får god hjelp. 

Ved slanking og overfokusering på kropp, utseende og vekt, så er det vanlig å få et annerledes syn på seg selv der en kun ser "det som er galt" og det som må/bør/skal forandres. Det er heller ikke uvanlig å føle seg tykkere og mer misfornøyd, til tross for at vekten raser nedover. Kanskje er det slik for deg nå? Det er viktig at du tar på alvor, for det kan være at du nå er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse. 

Jeg vil be deg om å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Be om hjelp og ta imot den hjelpen du får. Jeg vil i tillegg oppfordre dere til å ta kontakt med fastlege og få deg undersøkt i forhold til vekt og eventuelt underernæring. Parallelt så bør du få tilbud om å snakke med noen om vanskelige følelser og tanker som du kjenner på. Det kan være helsesykepleier på skolen din, helsepersonell ansatt i kommunen som eksempelvis fra Psykisk helseteam eller Helsestasjon for ungdom. Dersom tilstanden din er alvorlig og bekymringsfull, så er BUP rette instans nå.

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.  

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse