Hopp til hovedinnholdet

Sliter psykisk/fysisk og vil bare fade fra verden. Hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter fysisk og psykisk fortiden og vil bare fade fra verden. Føler meg som i et fengsel man kommer seg jo ikke ut av denne verden. Starten i 8 etter ferien er redd for å ikke få venner, dårlige karakterer osv. Jeg har spiseforstyrrelser og fått tilbakefall etter sommeren siden jeg ikke har vært der på 3 mnd skal tilbake den 15 Aug. Men vet ikke hvor jeg skal starte det er så mye at jeg kjenner jeg ikke klarer mere. Jeg vil bare trene gå ned i vekt å kjøpe en vekt men da må jeg gjemme den siden foreldrene mine vil/skal ikke ha vekt fordi de mener det er unødvendig og pga mitt problem. Jeg har prøvd å tenke hva jeg vil bli og vil med live før jeg viste jeg alt. Det føles som om jeg har mistet alt av selvtillit og hjerneceller. Jeg vil bare fade

Besvart 12.08.2019 18:30
 

Svar
Hei, jente på 13 år

Så strevsomt å ha det sånn! Fint at du skriver til ung.no. 

Jeg forstår deg slik at du får hjelp ettersom du skriver at du "skal tilbake dit 15. aug". Det er veldig bra at du får hjelp når du forteller at du har spiseforstyrrelser og også har tanker om at du ønsker deg vekk fra verden.

Jeg forstår deg slik at du ønsker deg vekk fra det som er vanskelig når du skriver at du vil "fade" fra verden. Noen har det slik at hverdagen føles så tung og vanskelig at man bare har lyst til å sette på "pause". Det er ikke mulig å sette livet på pause men det er mulig å få ordnet flere ting i hverdagen slik at man har det bedre i livet og ikke ønsker å fade/ha pause. 

Det høres ut som at tankene dine skremmer deg. Du ser for deg ting i framtiden: at du ikke skal få venner og at du skal få dårlige karakterer. Så blir du engstelig/lei deg basert på disse tankene om fremtiden. Sannheten om fremtiden er at vi ikke vet hva som skjer og det kan godt hende at det ikke blir som du frykter i det hele tatt. Det at du er obs på at du ønsker å få venner kan kanskje nettopp være en god inngangsport til å huske å vise interesse for de andre på skolen ved å ta kontakt eller å løfte blikket for å følge med på hva som skjer rundt slik at du kan involvere deg. Det er helt garantert mange flere enn deg som gruer seg og det er helt normalt å tenke at man er redd for å ikke passe inn/ikke få venner. Jeg tror at andre kommer til å sette pris på om du snakker til dem eller viser interesse for å bli kjent slik at de også føler seg mer trygge og tør å åpne seg.

Når det gjelder karakterer så vet jeg ikke hvordan du har gjort det på skolen tidligere - men her også er det kanskje tankene dine som skremmer deg. Du er redd for å få dårlige karakterer uten at skolen har startet. Det kan godt hende at det går greiere enn du tror. Og så er det (slik jeg tenker i alle fall) mye annet i livet som er viktigere enn gode karakterer. Dersom du er usikker og trenger å snakke med noen på skolen om hva du gruer deg for kan det være lurt å snakke med helsesøster/helsesykepleier. De er vant til å snakke med andre i lignende situasjoner. 

Når det gjelder spiseforstyrrelser så hører jeg at det kanskje er spiseforstyrrelsen som "snakker" når du forteller at du ønsker å trene, gå ned i vekt og gjemme vekten for dine foreldre. Dette høres alvorlig ut. Det er ikke nødvendigvis vekten i seg selv som avgjør alvorlighetsgraden av en spiseforstyrrelse - men det er overopptattheten man får av tema som mat, kropp, vekt og trening som gjerne er altoppslukende og for mange står i veien for å delta på vanlige ting i hverdagen som man gjerne før satt pris på. Dette kan være med på å bidra til at dagene dine føles tunge og vanskelige nå. 

Det er veldig lurt om du klarer å stå imot tankene om å "tvangstrene" fordi du skal ned i vekt. Du vil ikke bli lykkeligere av å gå ned i vekt - mer sannsynlig er det at du blir mer syk. Trening og slanking på denne måten vil gjøre at kroppen blir stresset og tankene blir påvirket av det. Det vil for mange føre til bare mer tanker om kropp, vekt, mat og trening som på sikt kan bli en veldig vanskelig sirkel. 

Jeg oppfordrer deg til å snakke med din behandler på BUP om hvordan spiseproblematikken er om dagen og også fortelle om de andre tingene du gruer deg for med tanke på skolestart. Dersom jeg har misforstått deg og du ikke mente at det var til BUP/psykolog du skulle tilbake til 15. aug vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlege eller helsestasjon for ungdom for å få en vurdering om du trenger oppfølging hos BUP for dine problemer. Det er kjemepfint også om du klarer å snakke åpent med dine foreldre eller noen andre voksne du stoler på om hvordan du har det. Det kan være lettere å få hjelp om man har noen som kan støtte deg hjemme. 

Ønsker deg all lykke til og håper at ting blir greiere enn du tror. Sender deg en klem <3 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse