Hopp til hovedinnholdet

Har hårtap pga jernmangel. Når vil håret komme tilbake igjen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 19 år. Jeg har mistet veldig mye hår det siste året, jeg har gått fra å ha relativt tykt, langt og sunt hår, til ubeskrivelig og åpenbart tynt, slitt og pistrete hår. Jeg var hos legen og fikk vite at jeg har jernmangel, og at dette dermed kan ha forårsaket hårtapet. Nå har jeg gått på jerntabletter i rundt 3 uker, men jeg fortsetter å mista hår.. tar det normalt tid før slike tabletter skal virke, og kommer jeg noensinne til å få tilbake det håret jeg en gang hadde? Veldig bekymret, og sliter med lav selvfølelse pga dette setter pris på svar! I tillegg er jeg bekymret for at dette ikke er jernmangel. Hva om det er alopesi? Har derimot ikke fått flekkede og skallete områder i hodebunnen så kanskje det ikke er det.

Besvart 13.08.2019 16:38
 

Svar
Hei


Jernnivåene i blodet starter å stige med det samme du tar jerntilskudd (jerntabletter), og en kan se bedring på blodprøver etter 2-3 uker. Så spørs det hvor lave jernlagre du hadde. Hvis du hadde ganske tomme jernlagre, kan det nok ta noen mnd før jernet er normalt.

Det er vanskelig å si noe konkret her, men det kan ta alt fra 1-4 mnd kanskje. Når håret begynner å vokse normalt igjen, er dessverre også vanskelig for meg å si noe om. Det kan også ta noen få måneder. Dette er veldig forskjellig fra person til og det er vanskelig for meg å si noe sikkert om dette uten å ha undersøkt deg selv. 

Jeg ville nok satset på at hårtapet kommer av jernmangelen. Hvis du ikke har runde flekker uten hår, er det mindre sannsynlig med alopecia. Jeg vet ikke hvilken avtale du har med legen din om oppfølging. Men du bør kontrollere blodprøvene ca 1-2 mnd etter oppstart jerntilskudd. Og så bør du kanskje få kontrollert og helsetilstanden din og symptomene (hårtap og evt andre symptomer) med en kontrolltime hos lege etter noen få mnd. Hør med fastlegen din om dere ikke alt har en plan for dette. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mister du hår?

Børste med hår på (colourbox.com)

Hårtap er mer vanlig enn man skulle tro, både for menn og kvinner.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår