Hopp til hovedinnholdet

Jeg kaster opp med vilje, hva skjer med meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Nå sitter jeg ved toalettet igjen, etter å ha spist meg mett og så kastet maten opp igjen. Med vilje. Har gjort det en stund, spist og så kastet opp. Ingen rundt meg har merket noe. Jeg trener også mye, for jeg vil ned i vekt, kunne føle meg komfortabel i klærne jeg går i og med meg selv. Jeg sliter, jeg gråter mye, får panikkanfall og sliter med maten men jeg tørr ikke si det til noen. Jeg føler ikke jeg har noen å si det til, jeg føler meg helt alene. Ikke vet jeg hvor jeg kan dra får å få hjelp. Gjennom hele sommeren har jeg kastet opp etter å ha spist «usunt» eller det jeg mener er for mye. Vet ikke hva det er eller hvorfor, hvem jeg kan snakke med eller hva som skjer. Og nå gruer jeg meg til skolen, for forrige semester utviklet jeg nesten spiseforstyrrelse, gikk ned 10kg og fikk alvorlig jernmangel. Jeg forstår ikke hva som skjer med meg.

Besvart 13.08.2019 22:11
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret når jeg leser dette. Det høres ut som du har kommet inn i et veldig strev når det gjelder mat, kropp og tanker rundt dette. Det finnes hjelp for slike vansker og det er veldig mange som har det på liknende måter, men det er likevel sjelden det snakkes om i miljøet man er i akkurat slik som du forteller. 

Det er veldig viktig at du kommer ut av det uheldige mønsteret du har kommet inn i. Oppkast er skadelig for kroppen og helsen din. Det kan også lede deg inn i en spiseforstyrrelse og det er en svært alvorlig sykdom. Derfor bør du søke hjelp så raskt som mulig. Om du synes det er for vanskelig å si fra om situasjonen til foreldrene dine, bør du gå til helsesykepleier på skolen eller oppsøke fastlegen din. Du kan be dem lese det som er skrevet her på ung om du synes det er vanskelig å fortelle om hvordan du har det. 

Jeg legger ved noen artkler du kan se på.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser