Hopp til hovedinnholdet

Sliter med vond lukt og mye luft i magen, går ut over psyken. hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med noe i 1.5 år nå, nemlig promp og bæsje-lukt. Jeg har stilt et liknende spm, men føler ikke at jeg fikk et konkret svar.. er så sliten psykisk, og jeg tror at mye av grunnen til det er nettopp dette. Tarmen. Jeg har utrolig mye gass i magen, jeg fiser hele tiden og ukontrollert. Jeg får aldri tømt meg helt når jeg bæsjer. En gang skulle jeg presse ut bæsjen, men fikk den ikke ut, så da tok jeg dopapir og «gravde» ut litt bæsj for å tømme meg. Gjennom skoledagen får jeg ikke konsentrert meg om det jeg skal, er aldri ute med venner lenger osv. På grunn av denne lukta. Jeg har hørt folk gå forbi si «det stinker bæsj her», lærere som lukker opp vinduer på grunn av dårlig luft og elever som sitter med genseren trekt opp til nesen bak/rundt meg. Dette sliter på psyken, og jeg orker ikke mer. Jeg har lenge følt på at jeg ikke er bra nok og på hvordan noen i det hele tatt vil være med meg. Når jeg holder inne prompen lager magen en skikkelig høy og rar lyd. Hva gjør jeg?

Besvart 13.08.2019 18:06
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Jeg skjønner godt at dette er kjipt, og jeg tenker det er nyttig om du forsøker å finne ut av årsaken til at du sliter med mye luft, og vond lukt.

Når man fiser hele tiden og ukontrollert, kan det være problemer med muskulaturen rundt endetarmsåpningen, eller nervene som går til denne. Noen ganger kan det selvsagt bygge seg opp så mye gass at det er vanskelig å holde igjen.

Årsakene til mye gass kan ha mange årsaker. Noen som er allergiske mot laktose eller andre matvarer utvikler mye gass, det kan også være om man får i seg lite mat som inneholder fiber, slik som frukt og grønnsaker og grovt brød.

Det høres også ut som at du opplevde en skikkelig forstoppelse den gangen du måtte grave ut selv. Dette kan også være et uttrykk for lite væskeinntak, eller lavt inntak av fiber (fiber fungerer godt både ved forstoppelse, og diare).

Noen med liknende problemer har irritabel tarm syndrom, eller andre sykdommer i tarmsystemet.

Jeg tenker uansett at det er lurt at du drar til en lege å legger frem det samme som du forteller her, spesielt også at du ikke klarer å kontrollere prompen. Da kan du få utredning og den eventuelle behandlingen du har behov for.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse