Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har fargen endret seg på mensblodet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 14 år som har hatt mensen i ca. 2-3 år. Men mensenen min har alltid vært rød, men når jeg fikk mensen denne måndten var den plutselig svart. Hva kan være årsaken til dette? Er det farlig?

Besvart 13.08.2019 17:29
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Mensen er blod og slimhinner som livmoren kvitter seg med. Denne slimhinnen har i vokst i livmoren fra sist man hadde mens. Slimhinnen vokser seg tykk og gjør seg klar for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse. Hvis egget ikke blir befruktet vil denne slimhinnen dø og bli støtt ut, og man får mensen. 

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere.

Hvis da denne slimhinnen i livmoren din ikke vokser seg tykk så vil du merke dette ved at slimhinnen, sammen med blodet bruker lengre tid på å komme ut av livmoren. Det ellers så røde blodet koagulerer på veien ut fra livmoren og dette vil sees som brunt, eller mer mørkt blod. Dette er helt normalt og ikke farlig.

Du vil se det samme om du får et sår som blør friskt. Etter en stund så skifter blodet farge fordi det koagulerer. Mange som bruker hormonell prevensjon opplever også dette fordi hormonene hos mange gjør det slik at slimhinnen i livmoren ikke vokser seg tykk. 

Legger ved noen artikler du kan lese.

Håper at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse