Hopp til hovedinnholdet

Det kommer masse brunt i trusen min og blod på papiret?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hjelp! Det kommer masse brunt i trusa mi. og når eg tørker meg så kommer det masse blod på papirer. Eg lurer veldig på kva som skjer.

Besvart 15.08.2019 16:27
 

Svar
Hei jente 13 år

Basert på det du skriver høres det ut som du har fått mensen. Gratulerer.

Det er helt normalt at jenter i din alder får sin første mens. Den brunlige utfloden du får i trusen din er helt normalt. Det er utflod blandet med litt blod. 

De første årene du har mensen er det helt normalt om den kommer litt uregelmessig. Etterhvert vil den komme regelemessig 1 gang i måneden med 21-35 dagers mellomrom. 

Det er ulikt fra jente til jente hvor mye de blør og hvor lenge. Det er helt normalt å blø i 3-7 dager når en har mensen. Mensblodet kan også varierer i farge og være brunlig, oransje, litt lys rødt, rødt og nesten litt svartlig. 

Når du har mensen er det viktig å bruke bind eller tamponger for forhindre at du blør gjennom trusen og klærne dine. Jeg vil anbefale deg å fortelle til foreldrene dine at du har fått den slik at de kan kjøpe inn det du trenger. Vi vet at mange jenter synes det er litt flaut å fortelle det, men husk at moren din også har vært ung og vet at du kanskje synes det er litt flaut. 

Du kan lese mer om mensen her.

Jeg håper svaret mitt var beroligende og til hjelp for deg. Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse