Hopp til hovedinnholdet

Er jeg sukkeravhengig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er veldig glad i sukker og foreldrene mine har aldri gitt meg noen regler om når jeg skal spise det. Men vennene mine får bare godteri om helgene og da føler jeg at jeg spiser veldig mye av det:( Jeg gjør nok det, også.) Det pleier å være én saftis om dagen, kanskje noe annet iblant. Jeg har prøvd å bytte det ut med noe sunt, men da føler jeg bare at jeg MÅ ha noe søtt. Er jeg sukkeravhengig? :( Håper dere kan hjelpe meg

Besvart 16.08.2019 14:50
 

Svar
Hei!

Selv om foreldrene dine ikke har gitt deg noen begrensning, så er det ikke bra for helsa å spise mye sukker. Det er fornuftig å bare spise godteri/is/snacks/kaker i helgene, og holde det sunt til hverdags.

Er man vant til å spise mye sukker, så kan man føle på et søtsug hvis man kutter det ut. Men dette søtsuget kan dekkes av andre matvarer, som frukt, sukkerfri saft eller et knekkebrød med brunost. Det vil også forsvinne etter et par uker med mindre sukker.

Vi har skrevet en artikkel om hvordan man kan bli kvitt søtsuget, jeg vil anbefale deg å lese denne for å få tips til hvordan du kan gå frem.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse