Hopp til hovedinnholdet

Har hatt kuler under armene i et år, veldig redd for at det er kreft.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fire kuler inder armhulene 2 på hver side, akuratt på samme plass som på den andre siden. Jeg har hatt de i 1 år nå. Og dette er den vondeste hemmeligheten jeg har for INGEN vet om det ikke mamma og pappa engang. For jeg er så redd for at det er KREFT. Kreft er noe jeg har vært redd hele livet, har hatt perioder der jeg gikk til lege nesten annen hver uke for jeg har slitt med helse angst osv..... har slitt med mye opp igjennom så har gått mye til pysiolog. Jeg har også hatt dårlig helsetilstand i over et år nå. MEN JEG TØRR IKKE Å GÅ TIL LEGE. Og livet er veldig tøft akuratt nå, for alt jeg tenker på er hvordan jeg kommer til å ha det når jeg er kreft syk og hvordan familien min kommer til og ta det. Kommer jeg til å dø eller leve? Kommer jeg noengang til å bli frisk osv....... jeg sover nesten ikke om natta og har det ikke bra med meg selv på grunn av dette?

Besvart 18.08.2019 11:57
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er vanskelig å ha det sånn. 

Under armhulene har vi flere lymfeknuter og det er veldig normalt at noen av disse kan være større enn andre, altså sånn at man kan kjenne dem. Det kan være helt normalt eller det kan være et tegn på sykdom. Lymfeknutene kan bli større når man har infeksjoner som influensa eller kyssesyken, men forstørrede lymfeknuter kan også være et tegn på kreft. MEN, og dette er viktig, de fleste som har forstørrede lymfeknuter har ikke kreft. 

Du skriver at ikke foreldrene dine vet hvordan du har det. Jeg vil anbefale deg å prøve å snakke med foreldrene dine om hva du tenker på og hva du er redd for. Kanskje kan de komme med gode råd eller tiltak som kan hjelpe, eller i det minste være der for deg når du blir redd eller ikke får sove. Det meste blir lettere å takle når man deler det med de man er glad i. 

Som jeg skrev innledningsvis er det vanlig å ha lymfeknuter man kan kjenne, men det kan også være tegn på sykdom. For å finne årsaken til kulene bør du gå til fastlegen din og bli undersøkt. Forklar legen hvordan du har det og hva du er redd for. Det er viktig at legen vet hva du bekymrer deg for slik at han eller hun kan berolige deg der det er nødvendig. Skriv gjerne ned alt du vil ha svar på før du går dit slik at du ikke glemmer noe når du sitter der. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse