Hopp til hovedinnholdet

Føler på kroppspress.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jente på 13 år her har nettopp begynt på ungdomsskolen og føler på kroppspress føler meg stygg å er ikke fornøyd med kroppen min. Jeg spiser lite og har begynt å gå turer. Har dere noen andre måter å gå ned i vekt eller få bedre selvtillit på? Gikk på turn i tre år men slutta får litt siden så jeg trener ikke:/ Jeg vill bare ha bedre selvtillit.

Besvart 20.08.2019 15:59
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Ungdom i dag kan oppleve et stort kroppspress.

Men det er veldig viktig at du spiser nok mat! Det å spise for lite mat kan gjøre deg helt utslitt og syk. 

Det er fint å gå turer. Hvis du også er med på gymtimene får du også trening. 

Kanskje kan du tenke om det er noen andre idretter enn turn som kan være morsomt? 

 

Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Hvis alle var like ville vi vært en gjeng med roboter som hadde nummer i stedet for navn. Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

Du kan jobbe med selvfølelsen, selvtilliten. En god selvfølelse er som en innvendig styrke som kan hjelpe deg gjennom hele livet. 

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Begynn å den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen.

Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 

Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. 

Du kan snakke med de hjemme om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du bare vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da vil du få omsorg, støtte og hjelp. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 

Du er viktig og verdifull. Vær glad i deg selv! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse