Hopp til hovedinnholdet

Mørk avføring som lukter rart, bør jeg dra til legen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! De siste dagene har jeg lagt merke til at avføringen min er ganske mørk, mye mørkere enn det vanligvis er. Også lukter det verre enn før. Tidligere når jeg har bæsjet har det kommet litt blod av og til, men ikke hver gang. Har ikke tenkt noe over det før jeg nå har søkt litt på nett. Er også ofte svimmel, men har bare tenkt at jeg kanskje har jernmangel. Tar ingen tabletter mot det. Burde jeg bestille legetime?

Besvart 18.08.2019 21:07
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

Ja, jeg tenker du burde bestille deg legetime. Ut i fra det du forteller her høres det ut som at du kanskje kan ha en tarmblødning, men det er vanskelig å si uten å undersøke deg først. Små rifter og hemoroider kan av og til gjøre at det kommer litt friskt blod på papiret, eller i skålen. Hvis du starter å få mørkere avføring, og de starter å lukte annerledes, kan det noen ganger være tegn på blødning lengere opp i systemet. Det trenger absolutt ikke bety dette, men da burde man dra til fastlegen for å se etter skjult blod i avføringen.

Svimmelhet har veldig mange årsaker. blodfattighet er en av dem, men dette kan også komme av småting som at man har drukket litt dårlig, eller om man er litt trøtt.

Jeg tenker uansett det kan være lurt å komme seg til lege for å ta blodprøver, og bli undersøkt.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse