Hopp til hovedinnholdet

Har hatt hovne lymfekjertler. Burde jeg sjekke meg for halskreft?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt hovnelymfrknuter i halsen og i armhulene uten å ha noen smerte utenom å føle meg slapp og trøtt og vanskelig å svelge... dette har vedvart over 2 uker nå, har vært hos lege to ganger nå og det var også to ulike leger, fastlegen og en lege på legevakta, begge tok tester som streptokokker noe som slo negativt ut, begge tok CRP- verdi og blodprøver viste at det ikke var kyssesyke .. hva kan dette være? Burde jeg sjekke meg for halskreft evt?

Besvart 20.08.2019 23:44
 

Svar
Hei

Hvis man har en akutt betennelse, hovner ofte lymfekjertlene opp. Lymfekjertlene har viktige oppgaver i immunsystemet, og skal reagere med å bli større ved visse sykdommer. Ved både halsbetennelser, mer «generelle» betennelser i kroppen, og ved sår, vil de hovne opp. 

Men de skal også krympe til vanlig størrelse etter noen få uker. Så hvis du går med dette så lenge, så bør du oppsøke legen din igjen og få en grundig sjekk. Men til og med da er det ofte bare kjertlene som er «treige» med å krympe. 

Siden du alt har vært hos legen og fått sjekka ut noen sykdommer, tror jeg du kan ta det litt med ro og se det litt an (men altså oppsøke lege om det varer for lenge). Men det er klart, dersom du forblir påfallende slapp og har svelgevansker, så bør du ikke vente så lenge før du går til legen igjen. 

Akkurat halskreft er ikke så vanlig hos så unge som deg, så det er ikke det man mistenker først. Hovne lymfekjerteler som vedvarer i mange uker KAN være tegn på betennelse eller sykdom i kroppen. Men som oftest er en slik hevelse forbigående og ufarlig. 

Du kan lese mer om hovne lymfekjertler her. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse