Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg unngå å bli sår i underlivet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. For et halvt år siden ble jeg ganske plaget med sårt underliv. Har lenge vært sår i den tynne huden mellom vagina og anus, noe jeg merket kom av for mye tørking med papir når jeg har vært på do. Men for et halvt år siden ble jeg litt mer sår lengre fram. Der svir og er litt ubehagelig i perioder. Dro til legen og spesialgynekolog men ingen av de mente d var herpes. Gynekologen mente jeg var tørr og sår i huden fordi jeg Muligens vasket meg med for sterk såpe. Fikk daktakort og det hjalp. Har senere brukt soppkremer og det har hjulpet litt, men har stresset mye over dette de siste to ukene fordi jeg har hatt eb litt rar følelse i underlivet i det siste. Litt sår og nå er jeg blitt mer sår. Er redd det er herpes men legen og gynekologen har sagt at det ikke er det. Sårene har også gått over etter et par til tre dager etter jeg har begynt å smøre dem. Hvordan skal jeg unngå dette? Føler kanskje det kommer etter jeg har hatt sex en del og utsatt underlivet for mye men jeg vet ikke.

Besvart 19.08.2019 21:50
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Hvis du ikke kunne ha blitt smittet av herpes på ny etter du har vært hos legen så er det nok ikke herpes du har. Det er fint at du har vært hos gynekolog og at det hjelper litt med den behandlingen du har blitt anbefalt. 

Det er nok noe i det du skriver at du må være påpasselig med å bruke hardt toalettpapir og tørke deg for mye. Hvorfor huden din er så sår er jo ikke lett å si. Soppkremer virker mest mot soppinfeksjon og bør ikke brukes for ofte. Da kan det igjen gjøre det slik at huden din blir mer tynn og ømfintlig. 

Du kan prøve å snakke med apoteket om det du opplever. Be om å få en samtale med noen som har erfaring med dette. Det er jo ikke sikkert at de kan hjelpe deg mer enn det din lege og gynekolog kan, men de har kanskje noen produkter de har gode tilbakemeldinger på. 

Hvis det ikke gir seg så kan du prøve å få en ny time hos din lege eller gynekolog. Det kan jo være at hvis de produktene du nå bruker ikke virker like godt så har de andre produkter å anbefale som er reseptbelagt. 

Du skriver videre at du opplever at det blir værre etter du har hatt sex. Mange jenter tenker ikke over at det er veldig viktig at de er fuktige nok i sjeden før penis kommer inn. Er man tørr så vil friksjonen bli stor og man blir sår. Sørg derfor for å ha glidemiddel liggende og bruk det. Kan hende at det hjelper deg litt. 

Lykke til og håper at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse