Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sjeldne, men sterke magesmerter. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har strevet med noen veldig vonde magesmerter. De kommer 1 gang mellom 1 til 2 måneder. Det kommer helt plutselig og deg gjør så vondt at jeg ikke kan sitte, løpe eller ta brå bevegelser. Det eneste jeg kan er og gå sakte og slappe av. Det gjør så vondt i det det skjer at jeg vil gråte og skrike, men har ikke nokk energi til der. Det varer rundt 30-60 minutt. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 20.08.2019 23:27
 

Svar
Hei

Du har magesmerter som kommer sjelden, men er veldig sterke når de først kommer. 

Det er jo slik at man av og til får litt vondt og ubehag i magen - uten at man helt vet hva det kommer av. Litt magesmerter, kan altså være vanlig og ufarlig. 

Men det høres ut som du har litt verre anfall med smerter. Dette kan ha mange årsaker, og det er vanskelig for meg å si hva dette skyldes, uten å ha undersøkt deg. 

Siden smertene er så sterke og de varer såpass lenge, synes jeg du bør gå til lege. Da kan du få en grundig sjekk og mer konkrete svar etter dèt. Dette kan skyldes alt fra tilfeldige og ufarlige smerter, til sykdommer i både tarm og underliv. 

Hvis dette kommer ca 1 gang i måneden, kan smertene ha sammenheng med mensen eller komme fra underlivet. Du kan i alle fall tenke over (og skrive ned) om du finner en sammeheng med mensen (at det alltid kommer noen dager før, 14 dager før, osv) - og nevne det for legen. Også kjønnssykdommer kan gi sterke magesmerter.

Du kan gå til fastlegen, men om du har akutte smerter, kan det kanskje være greit å gå til legevakten da, slik at en får et ganske «ferskt» bilde av det. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse