Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg følt meg ganske usikker på kroppen min.

Jente 13 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg følt meg ganske usikker på kroppen min. Jeg veier allerede ganske lite men jeg føler meg bare ikke bra. Jeg syns det er alt for skummelt å snakke med folk om det fordi jeg ikke er en så sosial person. Jeg spiser hele tiden men har egentlig ikke lyst til å gjøre det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og er redd for å snakke med folk om det. Mamma synes jeg er alt for ung til å begynne på en sunn diet. Noen ganger prøver jeg å trene også men jeg kommer bare ikke inn i rytmen. Jeg har nettopp startet på ny skole og selvtilliten min er ikke så bra. Det er derfor jeg vil gjøre noe med det

Besvart 24.08.2019 08:38
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det er vanlig at en kan føle seg ganske usikker på kroppen sin i den alderen du er i nå. Forandringen er stor fra å ha et barns kropp til å få en ungdoms kropp. Utviklingen går fort, og det kan være som om hjernen ikke holder følge med kroppens utvikling. 

Det er veldig bra at du spiser hele tiden! Du må spise nok mat for at kroppen din skal få det den trenger av næringsstoffer. 

Hvis du er aktivt med i gymtimene er dette en fin trening. Du kan også se om det er noen form for idrett du kan delta på. Kanskje er det noen i klassen som er med på noe som du også kan begynne på? Da blir du også lettere kjent med flere, og det er lettere når en har en felles interesse. 

Når du kjenner flere vil det også hjelpe deg å trives og at du får det bedre med deg selv. 

Jeg forstår at det kan føles vanskelig å snakke med noen om dette. Det aller letteste er at du tar med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet her, og svaret, og snakker med helsesykepeleir på skolen. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Helsesykepleieren kan lese dette, og da vil hun forstå med en gang. Dere kan bruke tid på å bli kjente med hverandre, og da vil du etterhvert føle deg så trygg at det er lett å snakke. 

Mens du venter på hjelp kan du lese de vedlagte artiklene. Her finner du gode tips og råd. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse