Hopp til hovedinnholdet

Vondt i brystet når jeg puster inn og ut. Er dette farlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år. Den siste tiden har jeg fått ganske vondt i brystet når jeg puster inn og ut. Det varer ikke så lenge, men det kommer flere ganger daglig. Og når det skjer må jeg sette meg ned, holde på der smertene kommer fra. Det varer under 1 minutt. Før hadde jeg det veldig sjeldent, men nå har jeg det nesten hver dag og har ikke tellingen på hvor mange ganger dette skjer daglig. Jeg har fortalt dette til mamma og pappa, de sier at de skal få time hos legen til meg. Kan dette være alvorlig? Jeg er sykt redd før at dette er noe alvorlig og jeg må på sykehuset, det vil jeg virkelig ikke.. Takk på forhånd:)

Besvart 22.08.2019 21:27
 

Svar
Hei Jente 14, og takk for at du skriver til ung.no!

Brystsmerter er jo noe man stort sett skal ta på alvor. De "farlige" brystsmertene kommer som regel kastet på deg, sitter rett bak brystsmertene og kjennes ut som klem. De går ikke over i løp av så kort tid, og gir ofte smerter som stråler ut til hals, rygg eller ut armene.

Mellom brystbenene, finnes det tre lag med muskler. Disse kan forstrekkes og skades som alle andre muskler i kroppen, og vil typisk da gi smerter som varer kort og som endres i forskjellige posisjoner. disse smertene er ofte mer stikkende, enn klemmende, og er ikke farlige.

Når man kjenner etter om man har smerter i kroppen, kan man ofte finne det. Kroppen ignorerer stort sett små smertesignaler som den anser som ikke viktig. Dersom man er veldig bekymret, blir kroppen litt ekstra oppmerksom, og smerter kan kjennes sterkere. Jeg vet ikke om det er dette som skjer hos deg, men det kan jo være en mulighet.

Det finnes selvsagt mange årsaker til brystsmerter, men for unge i din alder, er det sjeldent noe man trenger å bekymre seg så mye for. Jeg tenker uansett at det kan være lurt med en tur til fastlegen, som kan lytte på hjertet og ta en rask sjekk for sikkerhets skyld.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse