Hopp til hovedinnholdet

Har oppdaget kul i lysken på begge sider. Hva kan dette være?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Har oppdaget en kul i lysken, men har den på begge sider på ca samme sted. Føler den blir mindre men når jeg trener (tung styrke) blir den større. Hva kan denne være? De er va på størrelse med en klinkekule, men mer avlang, men størrelsen varierer litt fra dag til dag.

Besvart 24.08.2019 20:26
 

Svar
Hei

Det du forteller om, høres ut som en lymfekjertel. Lymfekjertler er en viktig del av immunforsvaret, og i lysken er flere av kjertlene samlet.  I lysken kan disse kjertlene bli opptil 1,5 cm lange, og de er avlange. Det kan variere hvor godt du kjenner kjertlene. 

Det kan hende du kjenner kjertlene bedre når du trener fordi du bruker bukpressen så godt da, og «presser ned» væske til beina og lysken (og kjertlene. 

Kjertlene blir forstørret ved aktuelle betennelser eller sykdommer, eller hvis du har sår i området. Kjertlene skal krympe til vanlig størrelse etter noen få uker. 

Hvis du føler at disse kjertlene er større enn ca 1,5 cm, hvis du kjenner at de vokser uten god grunn, eller hvis du er bekymret, kan du gå til fastlegen din for en sjekk. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse