Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli oftere sulten?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir 14 i desember og tror jeg er undervektig.. jeg er ca 168-170 høy, og veier 45 kg. Jeg spiser bare når jeg blir sulten som ikke er så ofte. Det irriterer meg veldig fordi jeg ønsker å legge på meg. Skal jeg være ærlig lager egentlig mamma sjeldent middag. Når jeg legger på meg går alt på magen, som ikke er så gøy det heller. 1) hvordan kan jeg bli oftere sulten? 2) er jeg veldig undervektig eller bare tynn? 3) hvorfor går alt på magen? I samme slengen har jeg ganske små pupper, men har hatt mensen 4 ganger så har ikke troen på at de blir så mye større.. fortsetter pupper å vokse etter mensen, når man ikke tenker på at de vokser/krymper etter vekt?

Besvart 27.08.2019 22:17
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Du er ei jente på 14 år som er i pubertets-utvikling. Det vil si at da blir det mange ganger slik at man vokser veldig i høyden i perioder og vekten kommer etter. Du er som du skriver tynn for din alder og det kan også ha med matlyst å gjøre. 

Hvor mange kalorier hver enkelt trenger er individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som: Kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å gå opp i vekt. 

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Her er mine beste råd for å øke vekten:

 • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
 • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
 • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
 • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
 • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
 • Ha raps-/olivenolje på salaten
 • Ha raps-/olivenolje i smoothie
 • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
 • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
 • Spis kveldsmat hver dag
 • Unngå å bruke lettprodukter
 • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen

Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet. Snakk også med din mor om dette siden det er viktig at du får i deg alle måltider, også middagsmat. Jo flere ganger du spiser jo mer venner kroppen seg til å få jevnlig matinntak. Du må kanskje skrive opp en liste slik at du husker å spise når du skal.

Det er helt normalt at du har små pupper. Disse vil forandre seg gjennom hele ungdomstiden din, også etter at du blir voksen. Det stemmer at vekt kan gjøre brystene mindre eller større, men fokuser på at du er fin som du er og at det er helt normalt at bryst kan være forskjellig i utseende og størrelse. 

Legger ved noen artikler du kan lese. 

Hvis du lurer på om vekten din er normal, kan du snakke med helsesykepleier på skolen din om dette.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse