Hopp til hovedinnholdet

kløe, svie og brennende følelse i underlivet. Er også sår og rød.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har i det siste opplevd kløe, svie og en brennende følelse i underlivet. (Dette har vært av og på i 4 mnd). Jeg har lenge vært plaget med underlivssopp og har derfor ikke undersøkt det nærmere eller sjekket område før nå. Jeg ser jeg har noe som ligner på sår, ikke nødvendigvis blemme. men sår hvor området rundt er rødt og smålig irritert. Det er smertefult under samleie og plagsomt ellers. På overflaten kan det se ut som et kutt på de indre kjønnsleppene som ikke har grodd ordentlig eller et ordentlig rift som aldri har latt seg gro ordentlig. Er det mulig at man kan åpne opp gamle rift ved samleie? Spørsmålet nå er om jeg kan utelukke herpes eller om jeg bør ta en tur til lege for behandling

Besvart 28.08.2019 20:38
 

Svar
Hei

Jeg synes ikke det du beskriver høres ut som herpes, men det er umulig å si noe sikkert uten å undersøke deg. 

Basert på det du skriver kan dette høres ut som underlivssopp, som du skriver at du har vært plaget med. Ved en soppinfeksjon blir slimhinnen rød og irritert, det oppstår letter rifter og sår og det være smertefullt eller ubehagelig å ha sex. Det er mange som er plaget av gjentatte soppinfeksjoner, altså at den kommer tilbake rett etter man er ferdig med behandling. Det man prøver først av behandling er en kur med Canesten, disse får man kjøpt reseptfritt på apotek. Hvis du har prøvd dette uten effekt eller du opplever at soppinfeksjonen kommer tilbake etter kort tid bør du gå til lege. Hvis det er gjentakende soppinfeksjon kan du få en oral soppkur som er mer potent. 

Som jeg skrev innledningsvis er det vanskelig å si noe om hva dette er uten å ha undersøkt deg. Jeg vil anbefale deg og gå til fastlegen eller helsestasjon for ungdom for en sjekk slik at du kan få klarhet i hva som er årsak til plagene dine. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse