Hopp til hovedinnholdet

Har fått Metoprolol. Hva er forskjellen mellom denne og Propranolol?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har fått utskrevet "metoprolol" for å redusere nerver, svetting og "angst" ved fremføring. Jeg forstår at dette kun blokkerer de fysiske plagene som også er hovedmålet her. Men på internett leser jeg at de fleste får utskrevet "propranolol" til dette formålet. Hva er forskjellen her? Er det samme effekt?

Besvart 29.08.2019 00:00
 

Svar
Hei

Metoprolol og Propranolol er begge medisiner som kalles Beta-blokkere. Disse kan redusere nerver, svetting og skjelving slik du skriver. 

Medisinene er ganske like, og har dermed ganske lik effekt. Begge kan virke på de plagene du har. De har noen små forskjeller i hvor lenge de virker, hvordan de blir fordelt ut i kroppen osv. Men i all hovedsak er de ganske like. Så jeg tenker at legen din nok har ment at du skal ha denne medisinen. 

Hvis du har flere spørsmål, eller hvis du får bivirkninger eller lurer på noe annet med å bruke denne medisinen, bør du spørre fastlegen din (eller den legen som ga deg denne medisinen). 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse