Hopp til hovedinnholdet

Er det fare for å få malaria i Norge? Kan jeg få andre til å vaksinere seg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lenge vert redd for malaria mygg men jeg har betrygget meg med att den ikke finnes i Norge men nå har jeg hørt og lest flere steder at malaria myggen kommer til Norge jeg er sykt redd for og bli syk eller at familien eller vennene mine skal bli det jeg blir kjempefort redd for ting men dette har jeg vert redd for så lenge jeg kan huske. og nå skjer det! er det sansynlig at jeg eller noen jeg kjenner blir stukket av malaria mygg? jeg vil gjerne vite mer om denne sykdommen og myggen men jeg er redd for og søke på Google fordi det ofte kommer opp skumle ting. Jeg er også redd for mamman min fordi hun ikke har vaksinert seg mot noen sykdommer i det hele tatt og jeg vet godt att alle burde det men vordan kan jeg snakke med henne om det og hvordan kan jeg eventuelt få henne til og vaksinere seg mot di sykdommene jeg er vaksinert for?? Dette var to spørsmål i ett men håper det går bra.

Besvart 28.08.2019 23:45
 

Svar
Hei

To spørsmål går helt greit :). 

1) Det er ingen fare for å bli smittet av malaria i Norge. Dette har sannsynligvis ikke skjedd siden en epidemi på 1800-tallet. Men da var forholdene svært annerledes her (mer fattig og skittent). Malaria-myggen er utryddet i Europa og fins altså ikke her. Forskerne lurer riktignok på om malaria-myggen kan komme til Europa. For den vil nok ikke komme til kalde Norge først. Men hittil har den ikke kommet til Europa en gang. Så her kan du slappe helt av!

Hvis en skal til tropiske strøk (Asia, Afrika osv), kan det være lurt å beskytte seg mot malaria-myggen (med myggnetting og evt med medisiner). Om man får medisiner mot malaria, blir man som regel frisk.

2) Det er alltid vanskelig å få andre folk til å gjøre slik en selv tenker er best. Moren din bestemmer jo dette selv, og du kan ikke tvinge henne. Det du kan gjøre, er kanskje å fortelle henne at du er redd for henne, og be henne ta vare på helsen sin. Mange vaksiner gjelder for barn og sykdommer en kan få som barn. Det er ikke alle sykdommer (som moren din ikke er vaksinert mot) som vil være så farlige for henne. Men det er veldig lurt å vaksinere seg likevel! Jeg synes du kan ta en prat med moren din om dette. Om det ikke hjelper, så kan du kanskje snakke med helsesykepleier/helsesøster om dette - både om bekymringen din. Og om hvordan du kan snakke med moren din. 

Hvis du bekymrer deg veldig for sykdom, kan det være lurt å snakke med noen om dette - f eks helsesykepleier, de på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Jeg er enig i at det ikke er lurt å Google sykdom. Ofte blir man unødvendig skremt fordi man får opp så skumle svar. Heldigvis er ting ofte ufarlige eller går over av seg selv. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse