Hopp til hovedinnholdet

Hvordan legge på seg på puppene og ikke magen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som har ganske tynne lår/rumpe og små pupper. Jeg er 165 høy og veier 54 kg. Jeg ønsker å få litt mer former, men når jeg går opp i vekt legger fettet seg på magen, ryggen og siden av magen... Jeg tar 4 min Planke hver dag i håp om at fettet ikke legger seg der og heller på alle andre steder, men der ser ikke ut til å fungere noe særlig. Hvordan kan jeg legge på meg (spesielt på puppene) uten å være tjukk på magen? Begynner å lure på om det er umulig for meg å få fett til å legge seg på puppene, de har ikke vokst på flere år og fyller ikke engang en a cup.. Tror du de allerede er ferdig å vokse? Går vg1 i år. Er det forresten sant at sukker legger seg på magen og "sunn mat" andre steder? For vi har lært på skolen at alle kalorier blir omdannet til glukose og videre lagret i kroppen uansett. Så vil kroppen min se annerledes ut om jeg legger på meg på en usunn måte V. S en sunn måte?

Besvart 02.09.2019 10:54
 

Svar
Hei!

Man kan nok ikke bestemme på noen som helst måte hvor på kroppen man skal legge på seg. Hvis man spiser mer mat enn man forbruker, gå man opp i vekt, og for jenter legger som regel dette fettet seg på mage/hofter, rumpe og lår. Det er ikke så vanlig at man legger på seg puppene med mindre man går mye opp i vekt (og da vil man også legge på seg på resten av kroppen). Genene våre styrer hvor store pupper vi får, så her er det nok ikke mye å gjøre dessverre. Du som 16-åring er ikke nødvendigvis helt utvokst, så du kan få større pupper fortsatt, men kanskje er det også slik de vil forbli. Det er vanskelig å si. Med alderen så vil du bry deg mindre om hvor store pupper du har.

Les mer: Er puppene mine normale?

Spiser man for mye mat så går man opp i vekt, og det lagres som fett. Uavhengig av om man spiser for mye sunn mat eller for mye sukker. Fordelen med å spise for mye sunn mat er at en del av den maten er fiber (det legger man ikke på seg av) og en del næringsstoffer brukes til andre ting enn direkte til fettlagring. Men det er fullt mulig å legge på seg av sunn mat også. Sukker derimot er det lettere å legge på seg av, fordi det er ikke noe fiber der og det er rent kalorioverskudd slik at det går rett til lagring. 

Det er nok litt forenklet å si at all mat blir til glukose, men poenget er at all mat kan potensielt bli til glukose, slik at hvis man spiser for mye, så klarer kroppen å enten omdanne det til glukose og bruke det som energi, eller bygge det inn i fettlagrene våre.

Ønsker du mer former andre steder på kroppen (enn brystene) så kan styrketrening bidra til å forme kroppen. Lår og rumpe kan trenes gjennom styrketrening og man kan få mer former der uten å måtte legge på seg mye.

Forsøk å ikke vær så opphengt i hvordan du ser ut. Alle kropper er forskjellige, og jeg forstår at du er i en alder der man tenker og bryr seg mer om det, men dette vil gå over. Det er synd å bruke så mye energi på å tenke på utseende og kropp. Snakk gjerne med noen voksne om dette er noe du synes er vanskelig å forholde deg til.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse